Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za ovu godinu Tomaševićeva administracija planira niz projekata za ozelenjivanje metropole

Sadi se 8000 stabala, smanjuje režim košnje, livade postaju koridor za oprašivače

storyeditor/2024-01-01/PXL_131222_97396979.jpg
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/8
02.01.2024.
u 16:30

Grad je u rujnu pozvao zainteresirane suvlasnike višestambenih zgrada na sudjelovanje u provedbi pilot-projekta zelene urbane obnove dvorišta

Sadit će se u svih 17 gradskih četvrti, na čak 80 lokacija, zamijenit će se stabla uništena u srpanjskoj oluji, a do travnja će na svakih sto Zagrepčana niknuti jedno stablo. Tako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nedavno najavio projekt ozelenjivanja metropole, u sklopu kojega će posaditi čak 8000 stabala.

Taj će pothvat, kako je svojevremeno kazao Tomašević, biti najbolji odgovor na klimatske promjene. Među 46 vrsta sadnica uzgojenih u rasadniku na Markuševcu najzastupljeniji je javor, no sadit će se i jasen, crni bor, ukrasne trešnje, a izbjegavat će se sadnice alergenih vrsta poput breze i topole.

”Paprene” cijene sadnica

Djelatnici Zrinjevca, podružnice Zagrebačkog holdinga koja provodi sadnju, na posao su prionuli lani početkom studenog kada su prva stabla posađena na Bundeku. Sadilo se i u Savskoj, a srpanjskom olujom uništena stabla zamijenjena su i u Gajnicama. Sadit će se primarno, kazao je ranije Tomašević, uz gradske avenije i glavne prometnice, kao i na zelenim površinama te parkovima bez drveća ili pak onima gdje ih je premalo. A o kojim se konkretno lokacijama radi, kao i u kojim terminima će se na pojedinim mjestima saditi stabla, upitali smo Grad, no u vrlo kratkom odgovoru proslijedili su nam link na snimci konferencije za novinare na kojoj je Tomašević govorio o “detaljima” ozelenjivanja metropole. Istaknuo je tada, među ostalim, da će iz Gradskog proračuna za projekt izdvojiti 3,7 milijuna eura, a upravo je ta informacija podigla popriličnu buru u javnosti.

VEZANI ČLANCI: 

Nezavisni skupštinski zastupnik Ivica Lovrić izračunao je tako da će prema toj računici Grad jednu sadnicu platiti oko 460 eura.

– Cijena sadnica stabala na tržištu je znatno niža pa gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću poručujem da raspiše javni natječaj za sadnju stabala te da prestane podržavati i financirati kriminal u podružnici Zrinjevac – istaknuo je svojevremeno Lovrić. A na računicu se osvrnuo i šef zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić. Kako je moguće da Tomašević kupuje stabla koja koštaju dvostruko više nego u najvećem rasadniku Europe, zapitao se i potpredsjednik zagrebačkog HSLS-a Alen Lochert.

O spornim iznosima oglasili su se svojevremeno i iz Zrinjevca te objasnili da cijena sadnje stabala ne uključuje samo trošak same sadnice nego i sve troškove vezane za djelatnike te strojeve koji se angažiraju. Istaknuli su, među ostalim, i kako sadnja zamjenskog stabala uključuje i strojno vađenje panja, utovar te odvoz na deponij pa je samim time i skuplja, a kako radovi koji se obavljaju u rasadniku na Markuševcu uključuju pripremu stabla i vađenje, zaštitu korijena i sadnice za transport te utovar na dostavno vozilo, u što je uključen veći broj radnika. Sadnja nije jedini projekt kojim Grad kani ozeleniti metropolu.

Tomašević je nedavno najavio i pilot-projekt uvođenja cvjetnih livada travnjaka koji će pokrenuti u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, a koji će, kako je istaknuo, podrazumijevati smanjen režim košnje na pojedinim zagrebačkim livadama. One će tako činiti zeleni koridor za oprašivače, a svaka od lokacija bit će označena posebnim informacijskim pločama kako bi sugrađane upoznali s provođenjem projekta. Zanimalo nas je i na kojim konkretno livadama možemo u budućnosti očekivati dužu travu, no na to pitanje odgovor nismo dobili.

VEZANI ČLANCI: 

Gradski ured za prostorno uređenje, podsjetimo, početkom rujna pozvao je zainteresirane suvlasnike višestambenih zgrada na sudjelovanje u provedbi pilot-projekta zelene urbane obnove dvorišta.

– Grad će preuzeti pripremu projekata i sudjelovati u uređenju dvorišta kako bismo zajedno stvorili zelenija i ugodnija okruženja za nas i buduće generacije – kazali su tada iz Gradske uprave. Dodali su i kako će suvlasnicima koji iskažu interes do iduće godine omogućiti stručnu i financijsku pomoć tijekom realizacije, a koliko je suvlasnika do sada izrazilo interes za takvim pothvatom, što smo također upitali Grad, nismo doznali.

Širi se sustav spremnika za ugljik

U suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata te organizacijom civilnog društva “ODRAZ”, Grad je, usto, na natječaj koji je objavila Europska komisija prijavio i projekt “Aktiviranje zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost”. Projekt vrijedan 550.000 eura obuhvaća proširenje sustava spremnika ugljika u gradu, poboljšanje kvalitete života u ključnim područjima u jezgri grada, smanjenje suburbanizacije te širenje urbanih područja i smanjenje emisije stakleničkih plinova u periodu od 24 mjeseca, a ako se do tada odobre sredstva, provedba bi trebala početi u svibnju. 

 

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja.

Sve što trebate napraviti je popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo.

Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

 

Komentara 8

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
19:18 02.01.2024.

Aha, znači kad nemaš resursa za redovitu košnju, gradske džungle pune komaraca i štakora proglasiš projektom i to je to. Valjda bismo još trebali biti zahvalni i ponosni dok nam zmije i štakori izlaze iz nekadašnjih cvjetnjaka. Koja banda crvena!

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
17:49 02.01.2024.

Also dakle - swingeri s lopatama..... Prvi put u životu.....

MA
malaliba
17:08 02.01.2024.

Bliže se izbori...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije