Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stepinac nije odobravao zločin i nije bio Pavelićev prijatelj

To što je Stepinac govorio nije imalo nikakva utjecaja na režim, što se kasnije i pokazalo – rekao je povjesničar Hrvoje Klasić.
08. veljače 2019. u 08:35 32 komentara 5806 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na zagrebačkom Kaptolu jučer je, u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Stepinčeva, pretpremijerno prikazan film „Alojzije Viktor Stepinac“, koji je nastao u produkciji HRT-a, u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom i koji u razgovoru s hrvatskim i srpskim povjesničarima te katoličkim i pravoslavnim svećenicima, biskupima i episkopima u potpunosti rehabilitira kardinala Stepinca i njegovu ulogu u povijesti ocjenjuje kao pozitivnu.

Kardinal Bozanić predvodio svetu misu povodom blagdana Svih svetih Ivan Markešić Kardinal iskoračio u budućnost: Hoće li ga pratiti škole i društvo?

– Pavelić ga nikad nije posjetio u ovoj kući, a svega jednom bio je u Zagrebačkoj katedrali – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić o nedolasku poglavnika Pavelića k Stepincu u Nadbiskupski dvor, dok je pakrački biskup Jovan (Ćulibrk) rekao kako je odnos Pavelića i Stepinca bio distanciran.

– Oni nisu bili veliki prijatelji. Stepinac sigurno nije odobravao zločin – rekao je episkop Jovan, što je potvrdio i povjesničar Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta rekavši kako je Stepinac bio „potpuno nevina osoba u NDH gdje je bio jedan gazda – Ante Pavelić“.

– Bilo je manjih šerifa kao što je bio Dido Kvaternik, a režim se pozivao na katoličanstvo premda se nekršćanski ponašao od prvog do zadnjeg dana. To što je Stepinac govorio nije imalo nikakvog utjecaja na njih, što se kasnije i pokazalo – rekao je Klasić, dok je kardinal Bozanić objasnio da je Stepinac „nastupao kao crkveni pastir, on nije čovjek politike i nije mogao utjecati na ono što se u politici događalo“.

židovi hvale nadbiskupa Ognjen Kraus: Potpisujem svaku riječ Bozanića

O njegovoj tituli da je bio vojni vikar, tj. vikar ustaške vojske, kako ga se naziva, beogradski povjesničar Bojan Dimitrijević rekao je kako mu je „ona omogućavala da kontrolira vojsku i zna za zločine, ali nema podatka iz povijesti gdje se vidi da bi je prakticirao, na proslavama ili smotrama, gdje bi bio predstavljen u domobranstvu ili ustaškoj vojsci“.

Pakrački episkop Jovan naveo je primjer nizozemskih biskupa koji su pozvali na zaštitu židovske zajednice, a što, po njemu, Stepinac nije učinio, što je objasnio požeški biskup Antun Škvorčević rekavši kako su nizozemski biskupi 1942. doista napisali svoje čuveno pismo za zaštitu Židova, koje se čitalo po crkvama, gdje su očitovali svoje protivljenje, na što Hitlerov odgovorio odmazdom otpremivši 40.000 Židova.

Josip Bozanić Darko Pavičić Vrijeme je za sljedeći natpis na tornju katedrale

O kardinalu Stepincu u filmu govore nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, Bojan Dimitrijević s Instituta za suvremenu povijest iz Beograda, Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivica Raguž s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Luigi Allena s papinskog sveučilišta Gregoriana, Vlatka Vukelić, Hrvatski studiji u Zagrebu, Ljubodrag Dimić, Srpska akademija znanosti i umjetnosti, mons. Juraj Batelja, postulator 
kauze za Stepinčevu kanonizaciju, Milan Koljanin s Institut za suvremenu povijest iz Beograda, João Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života, mons. Antun Škvorčević, požeški biskup, Miroslav Akmadža i Jure Krišto, povjesničari iz Zagreba, te povjesničar Ivo Goldstein.

Srpska pravoslavna crkva bez komentara, očekuje se reakcija svetog sinoda 19. veljače

Srpska pravoslavna crkva za sada nema komentar u vezi pisma Hrvatske biskupske konferencije upućenog na adresu SPC i patrijarha Irineja.

Na naš upit e-mailom nismo dobili odgovor, ali nam je iz ureda patrijarha Irineja neslužbeno rečeno kako se SPC vjerojatno oko pisma neće oglašavati sve do sjednice Svetoga arhijerejskog sinoda koja bi se trebala održati 19. veljače.

Samo pismo u srbijanskim medijima i nije izazvalo previše pozornosti. Tek jedan dnevni list prenio ga je na naslovnici, a neki o njemu nisu uopće ni izvijestili. Govoreći o pismu, srbijanski crkveni analitičar Miroslav Keveždi rekao je kako pismo HBK dio javnosti u Srbiji iznenađuje.

– Ne postoji dublje razumijevanje zašto se sada otvaraju neka pitanja, ali se kao jedan od razloga u javnosti vidi kanonizacija Alojzija Stepinca. Svakako da je potrebno razgovarati između SPC i HBK te u kršćanskom duhu zatvoriti niz otvorenih pitanja, a tih je pitanja puno. Politički analitičar Žarko Korać podsjetio je na izjave patrijarha Irineja koje su izazvale brojne komentare.

– Malo je poznato da je patrijarh Irinej imao želju da na godišnjicu milanskog edikta papa Franjo posjeti Niš. Međutim, preglasan je u vrhu SPC-a i do tog posjeta nije došlo. Ali i u HBK imate biskupe koji su tvrđi i konzervativniji i čije izjave često izazivaju komentare i one koji su liberalniji. Nažalost, mislim da ovo pismo neće doprinijeti kvalitetnijem odnosu dvije crkve – rekao je Korać.    

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • nisamguzonjinsin:

    Jesu li zagrebački nadbiskupi u vrijeme Titova režima bili krivci za njegova ubijanja i zatvaranja ? Naravno da nisu kao što nije niti Stepinac za Pavelićeva. Ali ni oni niti on nisu to podržavali.

  • Deleted user:

    Neznam zasto uopce pricati sa SPC? Prije odlaska Seseljovih i Arkanovih monstruma u Vukovar,Skabrnju itd. popovi SPC su ih blagoslovili. I sad bi sa njima trebali pricati o Stepincu i saslusati njihov stav? Nema smisla, jer njima su ustase, Jasenovac ... prikaži još!c i hrvati i dan danas najvaznija tema.Vidjeli su da je Srbija politicki i moralno potonula pa se izvlace na Hrvate i na KiM. Nista drugo vise nemaju.

  • Malenkost:

    Otvorite ponovno pravni postupak, iznesite sve dokaze i izjave te dokumentaciju u javnost, Vatikan nek otvori Arhive i u javnom sudskom postupku jednom za uvijek ocistite Kardinala od "Glasina", ako je to uopce moguce. Ovako se samo pricaju "istine" zavisne ... prikaži još! od strane koja tumaci ulogu Stepinca u NDH. Zasto se to uostalom nije vec recimo 1996-97 napravilo? Tko je odlucio da se to ne napravi?