Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

State Department o RH: Mnogo korupcije, cenzure, diskriminacije

U godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava ističe se da je Vlada često u središtu korupcijskih afera te da korupcije ima posvuda
09. travnja 2011. u 20:47 504 komentara 7 prikaza
\'US Secretary of State Hillary Clinton arrives for a closed-door briefing for members of the US House of Representatives on US military intervention in Libya on Capitol Hill in Washington, DC, March
Foto: REUTERS/PIXSELL

Redovito godišnje izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu bavi se Hrvatskom na 38 stranica. Poseban je naglasak stavljen na pet poglavlja: financiranje političkih kampanja, korupciju, medije, slobodu okupljanja te diskriminaciju po raznim osnovama. U poglavlju političkih kampanja State Department ističe neodgovarajuće zakonodavstvo koje regulira financiranje stranaka i kandidata, ali se spominju i nepotpune glasačke liste.

Kao krupniji problem ističe se činjenica da Hrvatska ima dobre antikorupcijske zakone, ali ih vlasti ne provode uvijek učinkovito. Ističe se i kako je sama Vlada često u središtima afera te da korupcija zadire u gotovo sve slojeve društva. Poglavljem medija State Department bavi se nešto više, a kao glavni problem ističe sve snažniji gospodarski pritisak koji novinare sprječava da kritički pišu o oglašivačima.

Također se ističe kako ima slučajeva da tvrtke i mediji ucjenjuju jedni druge. "Komercijalne su tvrtke koristile mogućnost uskraćivanja prihoda od oglašavanja medijima i tako sprječavale negativno intonirane članke. S druge strane, mediji su prijetili objavljivanjem upravo takvih tekstova kako bi iznuđivali novac od tvrtki", stoji u izvješću te se zaključuje kako sve to dovodi do autocenzure novinara.

Ističe se da se cijeli niz medija uređuje bez Vladina uplitanja, no da s druge strane postoji cijeli niz netransparentnosti oko vlasništva nad medijima. "Upravo ta činjenica omogućuje političkim i drugim interesnim skupinama da prikriju svoj utjecaj na medije", zaključuje se.

U poglavlju slobode okupljanja spominje se slučaj privođenja prosvjednika na zagrebačkom Cvjetnom trgu koji su demonstrirali protiv Horvatinčićeva centra. Kad su u pitanju diskriminacije, spominju se razne skupine: Srbi, Romi, žene, djeca, izbjeglice, azilanti, homoseksualci... Ističu se tako pljačke, fizičke i verbalne prijetnje, pisanje uvredljivih grafita na srpskoj imovini, naročito u dalmatinskom zaleđu i središnjem dijelu Hrvatske. Drugu godinu zaredom, kaže se u izvještaju, organiziran je protugay prosvjed tijekom Gay Pridea. Sudionici prosvjeda nosili su uvredljive transparente poput 'ubij pedera' i podizali ruke u nacistički pozdrav. Dvoje sudionika parade napadnuto je nakon manifestacije, a napadači još nisu otkriveni, kaže se u izvještaju.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • braco225:

    Glupa lopovska TERORISTICKA ZEMLJA SAD pa sta ona ima komentirat o drugima a pogotovo o nama iz EUROPE

  • -obrisani-:

    ADZe i fašistički HSP SMRDE nadaleko.

  • -obrisani-:

    eno AMERIMA njihova tvorevina RS --prizvode LSD u tri smjene;heehehehehehehhe