Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stanovnici Maldiva priremaju se na selidbu zbog klimatskih promjena

10.11.2008.
u 14:02

Republika Maldivi odlučila je osnovati fond za moguću selidbu države na novu lokaciju u slučaju ugroze zbog klimatskih promjena i rasta razine mora.

U svrhu štednje za kupnju nove zemlje izdvojit će se dio zarade od turizma na otočju, izjavio je novoizabrani predsjednik Maldiva Mohamed Hasheed britanskom listu The Guardian u izdanju od ponedjeljka.

Malo otočje na Ekvatoru nestat će u moru ako zbog klimatskih promjena razina mora bude rasla.

- Ne možemo zaustaviti klimatske promjene, dakle moramo kupiti zemlju drugdje - izjavio je Haheed, najavljujući tako svojevrsne mjere osiguranja u slučaju da se ostvare najgora predviđanja.

Kao moguće alternativno mjesto za Maldive Hasheed je spomenuo područja u Šri Lanki ili Indiji, jer su u tim zemljama klima i kultura slične kao na Maldivima. Nije isključio ni mogućnost selidbe u Australiju, zbog rijetke naseljenosti.

- Ne želimo napustiti Maldive, ali ne želimo ni postati klimatske izbjeglice koje godinama žive pod šatorima - objasnio je maldivski predsjednik.

Prema predviđanjima Ujedinjenih naroda, razina mora mogla bi do 2100. narasti do 60 centimetara. U tom slučaju, većina od ukupno 200 naseljenih maldivskih koraljnih otoka našla bi se pod vodom.

Maldivi se sastoje od ukupno 1190 otoka na kojima živi oko 385.000 stanovnika.

Turizam i ribolov glavne su gospodarske grane, a Maldivi su pretrpjeli značajnu štetu u cunamiju 2004.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije