Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalno partnerstvo

SSSH: Staviti veći naglasak na kolektivno pregovaranje

Sindikati
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
21.01.2018.
u 20:54

SSSH poziva Vladu RH da umjesto stalnih izmjena propisa u korist poslodavaca što više sadržaja prepusti uređenju kolektivnim ugovorima

U povodu Dana socijalnog partnerstva u RH, koji se obilježava 21. siječnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je u nedjelju na važnost socijalnog dijaloga te pozvao Vladu RH na ujednačavanje mehanizama i stvaranje okruženja koje će poticati socijalne partnere u svim sektorima na uređivanje radnih odnosa kroz kolektivno pregovaranje.

"Uz Dan socijalnog partnerstva dobro je podsjetiti kako socijalni dijalog podrazumijeva s jedne strane institucionalne dogovore uključivanja socijalnih partnera u procese utvrđivanja javnih politika, odnosno, odlučivanje te, s druge strane, procedure za izravni dijalog i kolektivno pregovaranje socijalnih partnera", priopćio je SSSH.

"Socijalni partneri su pritom poslodavci i njihove udruge, te sindikati. Drugim riječima, u tripartitnom socijalnom dijalogu vlada u procese utvrđivanja javnih politika uključuje socijalne partnere (poslodavce i sindikate) dok u bipartitnom socijalnom dijalogu u državnom i javnom sektoru vlada nastupa kao poslodavac i u tom je slučaju socijalni partner", dodaje se.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Sindikati
1/10

No, smatraju iz SSSH, iz posljednjih godina Vlada je zainteresirana samo za sebe, odnosno svoju poziciju socijalnog partnera u procesu pregovora sa sindikatima državnog i javnog sektora. Tvrde kako Vlada "u tome ide tako daleko da svome interesu podređuje propise, od Zakona o radu, Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata do niza posebnih propisa".

Tako socijalni partneri u privatnom sektoru, posebice sindikati postaju kolateralnom žrtvom Vladina djelovanja, dok ona tvrdi kako za stanje u privatnom sektoru nije odgovorna, upozorava se u pismu koje potpisuje predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Podsjećajući kako je odgovornost svake vlade stvarati i razvijati okruženje koje potiče kolektivno pregovaranje socijalnih partnera u svim sektorima (državnom, javnom i privatnom), te na svim razinama.

SSSH stoga poziva Vladu RH da umjesto stalnih izmjena propisa u korist poslodavaca što više sadržaja prepusti uređenju kolektivnim ugovorima, čime bi se dokinula u Hrvatskoj prisutna asimetrična zainteresiranost socijalnih partnera za autonomno uređivanje radnih odnosa kroz kolektivne ugovore.

Poziva također Vladu i na ujednačavanje mehanizama i stvaranje okruženja koje će poticati socijalne partnere u svim sektorima na kolektivno pregovaranje. To je naročito važno za uspostavu cjelovite politike plaća i pravedniju preraspodjelu dohotka, što bi trebalo omogućiti ravnomjerniji društveno-ekonomski razvoj i zaustaviti iseljavanje, zaključuju iz sindikata.

Komentara 1

DU
Deleted user
23:44 21.01.2018.

Šta još netko vjeruje u naše sindikate?Pa sindikati su samo za ove vjećne vodje kao da smo u sjevernoj Koreji.Sindikalne vodje sjede na čelu si dikata godinama pa i desetljećima i samo ih je briga za sebe, za radnike nula.Kad je bio neki prosvjed,svakodnevno smo svjedoci kako se radnička prava i radnici ponižavaju.I sad eto njih samo da bi nešto izjavili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije