Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAPACITETI POSTAJU NEDOVOLJNI

Srušen rekord: Najviše struje ikad u satu potrošili smo 17. srpnja između 14 i 15 sati

11.08.2023.
u 09:30

Obnovljivi izvori energije Hrvatske, 17. srpnja između 14 i 15 sati u Hrvatskoj je zabilježen ovogodišnji rekord u potrošnji električne energije, iznosio je čak 3167 MWh

Komentara 7

MO
modovisisajteMaraschino
10:06 11.08.2023.

to samo pokazuje da nema šanse za neki veći prelazak na električna vozila. Pa prosječna potrošnja jednog e-automobila je kao potrošnja jednog hrvatskog kućanstva. Znači da nema šanse uz ovakve kapacitete bude to moguće. problem rade klima uređaji kada see uključe, a što će tek biti kad se budu morale puniti i te igračke na baterije.

Avatar Hazl113
Hazl113
10:50 11.08.2023.

Samo bilo bi u redu da se napiše po županijama ta potrošnja pa da se vidi da su to sve mahom turističke morske županije, a kada im spomeneš izgradnju neke centrale, onda im se odmah kosa nakostreši. Ima dosta nenastanjenih i podobnih otoka za solarne elektrane, a tu je i dalmatinsko zaleđe. Da smo bili imalo pametni prije 20-tak god. imali bi 2 nuklearne centrale poput Krškog i posltali neovisni o el. energiji. Daleko najčišća i najjeftinija energija po Kilovatu i što je najbitnije za vijek trajanja 50 god. A sve ove solarne i vjetro elektrane nikako i nikad neće biti primarni izvor, jer ako ništa drugo nemaju konstantnu proizvodnju el. energije, već samo dok je sunca ili umjerenog vjetra. I sada jasno, kada EU vidi veliki manjak el. energije u budućnosti, tjerat će nas da takoreći električne panele imamo u svojim sobama. I država će nas primorat da na svoje krovove moramo, napominjem moramo staviti takve panele i sve pod krinkom ekologije. Sada se polako vidim koliko će ustvari biti skupi E automobili. Koliko će poskupit struja radi njih, a nitko ne govori koliko se priroda zagadi samo prizvodnjom jedne auto baterije i baterija općenito. Već sada je u nekim zemljama jedno punjenje strujom skuplje od punjenja gorivom, a taj trend će ići samo uzlaznom putanjom. Zato uživamo još ovo malo dok možemo, jer nas u budućnosti čekaju papreni računi za el. energiju.

JO
JOZO
17:04 11.08.2023.

"Hazl113" sve je rekao .Potpuno točno. Više puta sam pisao na tu temu i uostalom sam u toj struci. Samo mu dajem podršku.Isto bih i ja napisao. To je realnost. Drugo sve je zavaravanje, politika zelenih ,iluzija ili ne znam drugi izraz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije