Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magazin Oluja

Specijalci pomažu obnoviti kuću suborcu Đuri Horvatu

Đuro Horvat
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/2
21.03.2014.
u 17:30

Nakon požara obitelj Horvat bila je smještena kod rođaka, a dok im se izgorjela kuća ne obnovi stanovat će u kući Đurinog prijatelja, piše magazin Oluja.

Potpuno izgorjela kuća obitelji branitelja Đure Horvata iz Jarmine Stara kuća umirovljenog branitelja i bivšeg specijalca, pripadnika SJP “Krpelji” Đure Horvata (41) iz Jarmine kod Vinkovaca, potpuno je izgorjela 31. siječnja ove godine i uzaludan je bio napor jarminčkih i vinkovačkih vatrogasaca koji su vrlo brzo došli na požarište jer vatrena stihija je bila brža, piše magazin Oluja.

Srećom, nitko nije ozlijeđen, ali sve što je moglo od namještaja i kućanskih aparata je izgorjelo, a vatra je brzo preko palisade zahvatila i veći dio krovišta.

"Kao da je netko bacio napalm"

- Sve je u plamenu nestalo u desetak minuta, kao da je netko bacio napalm. Ništa nije ostalo osim onoga što smo imali na sebi. Ja sam kod sebe imao vozačku dozvolu i osobnu i to je uz sinovljevu zdravstvenu iskaznicu, sve što smo sačuvali.Izgorjelo mi je i 500 fotografija iz rata i toga mi je najviše žao, ali srećom, dio sam ih postavio na svoj fejs. U trenutka požara, oko 10,30 sati kada je služba 112 dobila dojavu o požaru jer je susjed vidio dim, nitko nije bio u kući i to je sreća. Najstariji i najmlađi sin su bili u školi, supruga je srednjeg malog vodila kod liječnika, a ja sam bio na svinjokolji. Požar je nastao u sat vremena kada nikoga nije bilo u kući. Policija kaže kako je uzrok televizor i od njega u dnevnom boravku je krenula vatra, ali kupili smo ga prije dva mjeseca. Najveći dio namještaja je nov, nedavno kupljen. Djed mi je dao ovu kuću kako se ne bi potepali kao podstanari i redovito smo ju održavali i iako je stara preko sto godina, lijepo smo je uredili i bila nam je topli dom. Kada sam skupio nešto novca od braniteljskih dionica, napravio sam temelje za novu kuću, ali tko zna kako ću je sada napraviti. Kada nam se dogodila ova tragedija, prvi su priskočili prijatelji iz udruge specijalaca, Stevo Culej i predsjednik krovne udruge specijalaca Josip Klemm i još mnogi i svim im se zahvaljujem, jer vidim kako ima dobrih ljudi koji pomažu onima koji su u nevolji - kaže Đuro Horvat pokazujući ostatke nekada ugodnog doma gdje su osim pokućstva, izgorjele i sve uspomene, poput obiteljskih fotografija, knjiga, slika. U zgarištu nalazimo i izgorjele dječje igračke, školske knjige...

Prvih dana, supruga i djeca su bila smještena kod njenih roditelja, a Đuro kod svojih rođaka, ali sada su opet zajedno jer im je prijatelj dao svoju kuću, a prijatelji su pomogli kupnju najosnovnijeg pokućstva i kućanskih aparata.

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Nije dobio otpremninu

Već godinama, Đuro Horvat se bori s nepravdom koja je napravljena prema njemu pa kaže kako je, valjda jedini specijalac u Vinkovcima koji nije dobio otpremninu. Već 14 godina se bori s krutom državnom administracijom, a nisu pomogla ni pisma predsjedniku Ivi Josipoviću i ministru branitelja Predragu Matiću. Đuro Horvat je kao 19-godišnjak krenuo u obranu napadnute Domovine i u prvoj je generaciji 1992. služio vojni rok u Požegi, a potom u Samoboru. Nakon obuke odlazi na južno ratište, a nakon redovne vojske, odlazi u 5. gardijsku brigadu “Sokolove”, a poslije u specijalnu policiju Delta Vinkovci gdje prolazi Pakrac, Velebit, Prevlaka, sudjeluje u oslobodilačka akcijama Bljesak i Oluja.

- Krajem 1996. sam obolio i tada počinje moje liječenje i liječnici su mi dijagnosticirali kronični PTSP i od tada se liječim u mnogim zdravstvenim ustanovama širom Hrvatske. No, moji problemi nastaju 1998. kada me skidaju iz specijalne policije i sljedeće godine dostavljam svu dokumentaciju za ostvarivanje prava na invalidnost. Prvi put me odbijaju kao i drugi put pa se žalim, ali uzalud. Na komisijama me proglašavaju nesposobnim za rad zbog PTSP-a i nakon šest godina mi priznaju 30 posto invaliditeta. Uvrijedilo me i ponizilo kada je vještak donosi rješenje da sam 50 posto oboljenja stekao u Domovinskom ratu, a 50 posto u civilstvu.

Pisao predsjedniku

I tako se već 16 godina borim kako bi dobio samo ono što mi pripada i što su drugi koji su se borili sa mnom, dobili. Provjerio sam i utvrdio kako moja dokumentacija za otpremninu, čin i invalidnost uopće nije otišla iz Mirovinskog u Vukovaru u Povjerenstvo u Zagreb iako su mi u rješenju iz Vukovara napisali kako su papiri otpravljeni u Povjerenstvo. Više ne mogu izdržati ovu torturu pa sam se obratio i predsjedniku Josipoviću i ministru Matiću, ali mi oni odgovaraju kako oni nisu nadležni za to. Živim u kući iz 19. stoljeća, ne mogu više dozvoljavati da me omalovažavaju i ugnjetavaju oni koji su za ovu državu dali samo uzdahe kada su gledali televizijska izvješća iz rata dok sam ja kao dječak obilazio sva ratišta u našoj domovini – kaže Đuro Horvat.

Njegov suborac i predsjednik udruge specijalaca Vukovarsko-srijemske županije, Stevo Culej, odmah nakon što su vatrogasci ugasili vatru na kući Horvatovih, pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći i kaže da samo čekaju lijepe dane kako bi krenuli izgraditi novi dom svom suborcu. - Bit će nas najmanje 50 i brzo će Đurina obitelj dobiti krov nad glavom - kaže Stevo Culej.

>>Pomozimo obitelji bivšeg specijalca kojemu je izgorjela kuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije