Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum o neovisnosti

Španjolsko upozorenje Škotima: Pogledajte kako je prošla Hrvatska

Mariano Rajoy
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
17.09.2014.
u 17:49

– To je loše za regiju, državu i Europsku uniju u cjelini – rekao je španjolski premijer Mariano Rajoy govoreći o referendumu za neovisnost Škotske

– Odcjepljenje od Velike Britanije za Škotsku bila bi katastrofa – rekao je španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel García-Margallo koji je upozorio Škote kako članice Europske unije neće pozdraviti odgovor ''da'' na referendumu za neovisnost Škotske, koji će se održati u četvrtak.

Škotski referendum ohrabrio je čelnike Katalonije da od Madrida zatraže slično glasovanje u studenom, no José Manuel García-Margallo rekao je kako bi takav potez prekršio španjolski ustav. – Škotsko odcjepljenje završilo bi procesom balkanizacije koji trenutačno ne želi nitko u Europi. Britanija bi također bila oštećena, njezin političko-ekonomski prestiž u svijetu bio bi potkopan, a Europska unija treba Veliku Britaniju – dodao je, javlja The Telegraph.

Nadovezujući se na španjolskog šefa diplomacije premijer Mariano Rajoy istaknuo je kako je razgovarao s predstavnicima 28 država članica koje, kako je rekao, nisu entuzijastične zbog referenduma o neovisnosti Škotske. – To je loše za regiju, državu i Europsku uniju u cjelini – rekao je Rajoy i dodao kako takvi procesi osiromašuju te utječu na nezaposlenost i dobrobit svih državljana EU. – Regija se može prijaviti za članstvo u EU, no to je proces koji traje godinama. Španjolskoj je trebalo osam godina, a Hrvatskoj, koja je posljednja pristupila, još više – upozorio je Rajoy.

>> Britanija federacija ako Škotska i ne ode

>> Irska u tišini prati referendum u susjednoj Škotskoj

>> Pogledajte kartu 40 područja u EU koja žele neovisnost!

Komentara 138

Avatar El Indio
El Indio
18:10 17.09.2014.

hahaha ima Spanjolska svoje Skote (Katalonce) pa zato kao neko upozorenje...inace fuckalo bi se Spanjolcu za Skotsku i referendumu za neovisnost

DU
Deleted user
18:22 17.09.2014.

Nakon skotske ide katalonija, htjeli vi to ili ne ....

HR
Hrvatska3014
18:11 17.09.2014.

Ne laje pas zbog sela već zbog sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije