Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studeni ožujak

Snijeg, led i orkanska bura okovat će Hrvatsku

snijeg
AFP
09.03.2010.
u 18:49

– Već idući tjedan bit će zamjetno toplije, no već od 22. ožujka opet nas očekuje malo hladnije vrijeme, premda ne kao ovoga tjedna – kazao je Vakula.

Premda je, poslije nekoliko toplijih dana, ponovno stegla studen te je već danas ujutro snijeg počeo pršiti, vrhunac novog zimskog vala događat će se upravo sutra. Njegova udara neće biti pošteđen ni jedan dio Hrvatske. Snijega, kiše, poledice, jakog vjetra, temperatura do -5 Celzijevih stupnjeva bit će na svakom koraku.

50 cm novog snijega
U unutrašnjosti zemlje padat će snijeg (u nizinskom području bit će od 10 do 30, a u gorju više od 50 centimetara novoga) i puhati jak istočnjak i sjeveroistočnjak. Sjeverni Jadran i unutrašnjost Dalmacije očekuju kiša i snijeg te olujna bura s orkanskim udarima, a srednji i južni Jadran kiša te jak istočnjak i olujno jugo.

No ovakvi udari hladnoće u ožujku nisu nimalo neobični, tvrde meteorolozi Milan Sijerković i Zoran Vakula.

– U ožujku su uobičajeni prodori hladnog zraka koji može sniziti temperature i donijeti obilne oborine. Ti prodori, kojih može biti dva-tri, nisu uvijek jednaki. Nekad su slabiji, nekad jači. Ovaj je put riječ o jačem. Naime, zimi prodori hladnog zraka dolaze sa sjeveroistočnog, ruskog područja, a u ožujku hladan je zrak na sjeverozapadu, iznad skandinavskih zemalja, a zna doprijeti i do nas. Sad se dogodilo da se u sudaru između te sjevernoeuropske anticiklone i neke od ciklona koje se premještaju Sredozemljem stvara veća razlika u tlaku pa se javlja hladan zrak koji kad poprimi sjeveroistočni smjer, donosi olujne i orkanske bure – tumači meteorolog Nove TV M. Sijerković.

Još jedno zahlađenje
– U Zagrebu je najviše novoga snijega bilo u ožujku 1955. Tad je na Griču palo novih 38, a u Maksimiru 35 centimetara snijega. Od posljednjih godina, u ožujku je najviše novog snijega palo 2006., kad je Grič zabijelilo 14, a Maksimir 17 centimetara. No lani i 2007. novog snježnog pokrivača u ožujku nije bilo – podsjeća Vakula iz DHMZ-a.

Premda oba stručnjaka napominju da nas već od četvrtka očekuje smirivanje vremena, na pitanje je li ovo sutra zadnji trzaj zime, potvrdnog odgovora nema.

– Htio bih da je ovo zadnji hladni val, no nitko ne može tvrditi da je tome tako – rekao je Sijerković.

– Već idući tjedan bit će zamjetno toplije, no već od 22. ožujka opet nas očekuje malo hladnije vrijeme, premda ne kao ovoga tjedna – kazao je Z. Vakula.

Ključne riječi

Komentara 9

VZ
veki_zg
20:01 09.03.2010.

rekao bi naš narod TO JE SVE VLADA KRIVA !!

Avatar hudikadr
hudikadr
21:49 09.03.2010.

Treba zamoliti Dr. Smranadera da zabrani vremenske nepogode . Jel tako \"puky\" , pukovniče Vlaisavljeviću ili kako se već zoveš ?

PI
Pita
20:01 09.03.2010.

Kisi, snijegu i vjetru nece uspjeti jer to je Jelovica!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije