Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski rat

'Slušam da su stigli srpski dobrovoljci, žene im peku kolače... Rekao sam, bit će gadno'

Maslenica: Obrana položaja na Velebitu 1. gbr
Foto: Studio23
28.01.2019.
u 08:32

Tijekom ophodnje položaja 1994. na Tulovim Gredama smrtno je ranjen zapovjednik Damir Tomljanović Gavran

Posljednjih se dana prisjećamo obljetnice VRO Maslenica, prve velike i značajne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytona.

Obrana položaja na Velebitu 1. gbr

Nakon uspješno odbijenih prvih neprijateljskih protunapada, pripadnike SJP zamijenili su pripadnici 1. gbr, pod zapovijedanjem Damira Tomljanovića Gavrana. Pripadnici 1. gbr odmah su napadnuti s konsolidiranim snagama neprijatelja iz više smjerova te uz potporu tenkova i helikoptera tipa Gazela.

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji:

Cestovni prilaz položajima koje su držali pripadnici 1.gbr nije bio potpuno dovršen, no tijekom napada uspio se probiti i potporu dati jedan BOV (borbeno oklopno vozilo). Budući da su osvojili municiju za minobacače, nakon izravnog sukoba BOV-a i Gazele te uništenja neprijateljskog tenka u prodoru prema Kraljičinim vratima, 1. gbr u kritičnom trenutku uspjela je obraniti položaje, a potpunim probijanjem i uređenjem cestovnog prilaza dovedeni su tenkovi do tada na najvišu nadmorsku visinu u Domovinskom ratu. Neposrednom paljbom odbacili su neprijatelja s položaja na Tulovim gredama, dok je 112. br. odbila tenkovsko-pješački napad iz smjera Obrovca koji su predvodili arkanovci i razbila artiljerijske postrojbe neprijatelja u Kruševu.

Time je položaj na Velebitu očuvan i učvršćen. Nažalost, '94., tijekom ophodnje položaja na Tulovim gredama, smrtno je ranjen zapovjednik ovog sektora Damir Tomljanović Gavran.

Bojišnica na Velebitu potpuno će utihnuti tek nakon "Oluje".

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO Glavni pravac napada

Komentara 70

PR
prajdali100
09:01 28.01.2019.

Nikada ne smijemo zaboraviti naše heroje i sve one koji su dali život za stvaranje naše Hrvatske.

MA
Majur
09:57 28.01.2019.

Dečki hvala vam što ste četničke polumajmune natamburali...heroji!!

Avatar Tito
Tito
09:13 28.01.2019.

Bravo za Večernji List. Svaki dan jedan ovaki članak da se zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije