Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Srbi su nas imali na dlanu. Oteli smo im vozilo s oružjem i umalo pucali po našima'

Pogledajte kako su pripadnici Specijalne policije probili neprijateljsku liniju na Velebitu u VRO Maslenica
22. siječnja 2019. u 08:32 70 komentara 45606 prikaza
VRO Maslenica
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/2

VRO Maslenica borbama na terenu započela je 22. siječnja 1993., a riječ je o prvoj velikoj i značajnoj VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytona.

Bitka u Zemuniku 'Pljuska' u Zemuniku VIDEO Evo kako je Ratko Mladić pretrpio prvi veliki poraz

VRO Maslenica, proboj linija na Velebitu

Združene snage SJP MUP-a RH, imale su zadaću da sa svojih položaja, koje su utvrdili kroz operaciju Poskok 2, izvrše proboj u tri smjera. Cilj je bio zauzeti staru Alansku cestu i doći iznad Obrovca, stavljajući cijeli prostor pod kontrolu, osiguravajući lijevi bok snaga koje su u priobalju trebale napredovati smjerom Starigrad – Rovanjska – Maslenica – Jasenice – Obrovac.

VIDEO Pogledajte proboj linija na Velebitu

 

Prva grupa na lijevom boku (sjever) imala je zadaću zauzimanja prijevoja Kraljičina Vrata, kako bi se  osigurali dominantni položaji u odnosu na neprijateljske snage koje su bile stacionirane u okupiranom Lovincu. Jedinice su taj zadatak izvršile bez nekog otpora, uz preventivno odrađenu zasjedu i razbijanje snaga neprijatelja koje su iz smjera Lovinca krenule u pomoć svojim snagama.

VRO Đavolja Greda VRO Đavolja greda VIDEO Kako su prije 27 godina hrvatski vojnici obranili Osijek nakon pada Vukovara

Središnji pravac (istok) napada bio je prema dominantnoj koti iznad same ceste na Tulovim Gredama. Dobro ukopan, naoružan i uz artiljerijsku potporu, neprijatelj je iskoristio dominantan položaj i odbacio hrvatske snage koje su zapele na brisanom prostoru u dolini ispod Tulovih Greda. Desni (jug) krak napada bez otpora je zauzeo poziciju Podprag, odakle je drugi dan razbijen prednji dio obrane neprijatelja koji je ipak uspio zadržati dio položaja na ovoj dominantnoj koti.

Operacija Papuk '91 Zločin bez kazne VIDEO Zvjerskim pokoljem Srbi odgovorili nakon operacije Papuk '91

Nju će dovođenjem tenkova tek u kasnijoj fazi, nakon proboja planinskog puta, zauzeti 1. gbr. Jedinice specijalne policije uspješno su odbile prve napade neprijatelja, a u kasnijem tijeku borbenih djelovanja, uz zarobljene zalihe artiljerijske municije, ovi položaji će se pokazati ključnima za održanje cijele linije na ovom dijelu bojišnice.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO Pogledajte i prvi veliki poraz Ratka Mladića

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Hvala dečki što ste očistili hrvatsku zemlju od terorističke bande!

 • fake:

  Bravo i svaka čast svima onima koji su sudjelovali u ovoj akciji.

 • laurel:

  Po odnosu lajkova i dislajkova moglo bi se zaključiti da je više onih kojima je žao vremena kada se prema jugu putovalo preko Paga ,kada su hrvatske prometnice bile u dometu četničkih minobacača