Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruše nezaposlenost

Slušali poslodavce i za njih obučili zavarivače, slijede njegovateljice

zavarivaci
PIXELL
11.03.2010.
u 17:36

Kao električar nisam nikako mogao naći posao. Nadam se da ga sad neću dugo čekati, kaže 27-godišnji Darijo Barac koji je završio tečaj za zavarivača.

Nakon više od godinu dana odrađenog “staža” na burzi rada te uspješno završenog tromjesečnog tečaja za zvanje zavarivača, 27-godišnji Osječanin Darijo Barac, ohrabren iskustvom prethodnika koji su prošli istu kvalifikaciju – nada se vrlo brzo pronaći posao i više ne brinuti o egzistenciji!

Upisuju u knjižicu

– Kao autoelektričar po struci nikako nisam mogao naći posao. Na Zavodu za zapošljavanje pitali su me želim li na prekvalifikaciju što sam i prihvatio, a sad, budući da svi pričaju da su ljudi koji su prije mene završili tečaj odmah našli posao, nadam se da i ja neću dugo čekati – otkriva želju Darijo, koji je s još četvoricom polaznika Tomislavom, Vedranom, Borislavom i Ibrahimom prošao tečaj osposobljavanja u Strojarskoj i tehničkoj školi, a jučer primio svjedodžbu o završenom osposobljavanju koje će mu biti upisano u radnu knjižicu.

– Bilo je odlično učiti za zavarivača. Pa, i smijeha i drhtanja ruku kad smo prvi put stali za stol i probali nešto zavariti – dodao je Darijo, ponosno u rukama držeći svjedodžbu koja bi mu trebala osigurati posao kojemu se nada više od 34.000 nezaposlenih u našoj županiji. Petorica zavarivača koja su uspješno prošla u 35 sati teorijske nastave i 130 sati individualnog praktičnog rada, jedni su od 427 polaznika čiju je obuku od 2004. do danas financirala Agencija za razvoj Osječko-baranjske županije.

– Zavarivači, što je deficitarno zanimanje, vrlo brzo će pronaći posao kod odgovarajućeg zavarivača – uvjeren je župan Vladimir Šišljagić, posebice stoga što je prije njih isti tečaj prošlo 15 osoba te su svi pronašli posao.

Dosad je, dodaje, Županija izdvojila 1,2 milijuna kuna za financiranje sedam projekata zapošljavanja koje vode u suradnji s HZZ-om.

Sedam projekata

– Uskoro ćemo opet imati tečaj za njegovateljice za kojima se pokazala potreba – kazao je Šišljagić. Inače, tečaj za rad na računalu završile su 242 osobe, osposobljavanje za zidare, tesare, keramičare, montere suhe gradnje njih 49, za računovođe za mala poduzeća 60 žena, tečaj za njegovateljice 10 žena, za projektanta pomoću računala 24 polaznika, za cvjećara aranžera 22 i zavarivača 20.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
simo031
15:41 14.03.2010.

Uskoro ćemo opet imati tečaj za njegovateljice za kojima se pokazala potreba – Kaže gospodin Šišljagić . U osječkoj bolnici trenutno rade raspoređene na mjestima čistačica, njegovateljice koje su uspješno završile tečaj još prije dvije godine, ali očigledno nisu dovoljnoo „podobne“ da bi dobile posao u struci za koju su se o svom trošku školovale !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije