Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor oko vina

Slovenci se uzalud žale, EK donosi uredbu – teran je i hrvatski!

teran
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
14.01.2017.
u 09:43

Pokaže li se točnim da je EK u sporu favorizirao Hrvatsku, tužit ćemo ga sudu – prijeti 
slovenski ministar poljoprivrede Židan

Europska komisija dala je mišljenje i samo je pitanje dana kad će hrvatski vinari bez straha od Slovenaca ponovno proizvoditi i plasirati svoj teran diljem EU, pa i, htjeli to oni ili ne – i na slovenskim policama.

Čeka se još, naime, samo završni zakonodavni akt EK kojim se pojašnjavaju uvjeti kompromisa pod kojima se naziv teran kao naziv vinske sorte može koristiti kod označavanja hrvatskog vina zaštićene oznake izvornosti “Hrvatska Istra”, doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, tako da je prekjučerašnji sastanak slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom neslavno završio.

Toliko da je Židan nakon sastanka za STA izjavio kako ne isključuje ni tužbu protiv Europske komisije jer sumnja kako ona u sporu favorizira Hrvatsku.

– Ako se to pokaže točnim, bilo bi to šokantno i skandalozno i Slovenija bi tužila EK – zaprijetio je Židan. Uvjeren je kako borba za teran predstavlja i borbu za položaj Slovenije u EU te će pravo na teran koji je ekskluzivno zaštitila kao svoje vino s geografskim podrijetlom na razini EU “beskompromisno” braniti.

Slovenija se, podsjetimo, kod zaštite terana pozivala na činjenicu da je teran prije nekoliko godina zaštićen kao slovensko vino koje se proizvodi na slovenskom Krasu, no hrvatska je strana očito i EK uvjerila kako je Slovenija geografskom oznakom podrijetla zapravo zaštitila sortu teran, što nije dopušteno.

Tim više što se slovenski teran proizvodi od grožđa sorte refošk, a u hrvatskom dijelu Istre na oko 300 hektara sorte teran.

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede jučer su kazali kako je hrvatski teran kao sorta grožđa i prije pristupanja EU obrazložen velikim brojem povijesnih i tehničkih dokaza i te se činjenice ne mogu ignorirati kako hrvatski proizvođači ne bi bili u nepovoljnom i diskriminatornom položaju: – Hrvatska stoga u potpunosti podržava usvajanje zakonodavnog akta EK.      

>> Erjavec se slaže: Treba tužiti EK ako Hrvatskoj omogući da prodaje teran

Komentara 42

Avatar Idler 3
Idler 3
10:21 14.01.2017.

Teran je jedino i isključivo hrvatski jer se i dela od sorte teran....slovenski je refošk i nek si menjaju ime ak im ne paše !!!

GO
golub
10:30 14.01.2017.

Sve što je hrvatsko Srbi sa istoka htjeli su da bude srpsko a sad sve što je hrvatsko srbi sa zapada žele da bude slovensko.

Avatar Dančo
Dančo
10:21 14.01.2017.

ovim slovencima zavrcemo usima cudo jedno. dakle izgubili su sud vezano uz ljubljansku banku, pa onda NE Krsko mora HEP-u isplatiti odstetu radi neisporucene tj pljacku struje, sami sebi su stavili kukavicje jaje oko ove arbitraze na koju su nas prisilili vezano uz savudrijsku valu, kad su mutili sa jednim od sudaca u tom sporu, i sad oko ovog terana kojega su isto mislili maznut samo za sebe. strava kaj im radimo, a njima nikad dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije