Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Skala za susrete s izvanzemaljcima: od lažne vijesti do tjelesnog dodira

Cilj je umanjiti broj vijesti o signalima za koje mnogi mediji ili čak institucije odmah ustvrde da su izvanzemaljskog porijekla
31. srpnja 2018. u 07:00 2 komentara 2937 prikaza
Izvanzemaljci
Foto: Getty

Napravljena je skala vjerojatnosti jesmo li sami u svemiru. Rio 2.0 ocjenama od nula do deset procjenjuje koliko je vjerojatno da je neki signal ili pojava dokaz posjeta ili čak prisustva izvanzemaljaca. Zašto bi netko radio takvu skalu?

Mars Jesmo li sami? Nakon otkrića jezera, znanstvenici optimistični oko postojanja života na Marsu

Zato da se barem umanji broj vijesti o neobičnim signalima za koje mnogi mediji ili čak institucije odmah ustvrde kako su izvanzemaljskog porijekla, da bi se već idućih dana ispostavilo kako je riječ o nekoj koincidenciji ili krivom čitanju. Kako je objasnio Duncan Forgan, znanstvenik koji u Centru za znanost egzoplaneta škotskog Sveučilišta St. Andrews radi na ovom projektu, nula znači “nemate se zbog čega brinuti”, a desetka nešto poput “izvanzemaljska sonda orbitira oko Zemlje ili izvanzemaljac vam pruža ruku”, dakle sasvim je izvjesna prisutnost nezemaljskih entiteta.

Naprosto, kada se procjenjuje potencijalno izvanzemaljski signal, sasvim je moguće da postoji problem s uređajem ili je zemaljskog podrijetla, umjesto izvanzemaljaca slušali ste možda čak i taksi.

Mjesec Što bi bilo drugačije Kakav bi bio život na Zemlji da nema Mjeseca?

Čak je i Rio 2.0 nadogradnja postojeće skale Rio koju koristi zajednica hobističkih lovaca na izvanzemaljce koja se koristi signalima prikupljenim kroz mrežu SETI.

Dakle, riječ je o nečemu u osnovi sasvim jednostavnom za primjenu, a potvrda signala za koji bi se moglo vjerovati da je zaista izvanzemaljski, tražila bi potvrdu s više strana koje su koristile različite instrumente, kao i od različitih timova koji koriste iste instrumente. Dakle, bez sumnje

Šef Virgina Richard Branson priprema se za let u svemir

Izvanzemaljci
1 / 5
Eva Deia Branson
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas