Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 211
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Sinovi poručnika Šmidta u Hrvatskoj

04.02.2007.
u 17:34

Mornarički poručnik Šmidt sudjelovao je u prvoj ruskoj revoluciji 1905. Revolucija je propala, a on je strijeljan. Kad je u listopadu 1917. revolucija uspjela, nesretni sevastopoljski mornar pretvoren je u nacionalni kult.

No, da ga se i danas sjećamo, nisu zaslužni ni revolucionari ni njihovi kultovi, nego oni koji su se i revolucionarima i kultovima rugali, ruski humoristi Iljf i Petrov. Oni su u svom romanu "Zlatno tele" (prvi put objavljen 1933.) ispričali i priču o sinovima poručnika Šmidta, tj. o prevarantima koji se po provincijalnim ispostavama sovjetske vlasti lažno predstavljaju kao sinovi slavnog revolucionara, ne bi li iskamčili poneki rubalj.

U postrevolucionarnoj Rusiji sinovima poručnika Šmidta nije išlo loše, u današnjoj Hrvatskoj njihovim nasljednicima ide sjajno. Na konferenciji u moskovskoj krčmi pokraj Suharevskog tornja skupilo ih se 30 (uz četiri kćeri), danas ih samo u Zagrebu ima barem sto puta više. Ne pozivaju na starog revolucionara iz Sevastopolja. To je zastarjelo. Mnogo im bolje ide kad se predstvaljaju kao pripadnici slavnih i dalekih obitelji u imenima kojih blistaju riječi kao što su International, Academy, Transparency i Amnesty.

Nema tih vrata u HRPSOR-u (Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj), SDURF-u (Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU), HIDRI (Hrvatska informacijsko-dokumentacijska referalna agencija) ili u filijali EPRD-a (R je Regional, ostalo nisam mogao odgonetnuti), koja se neće otvoriti kad se na njih pokuca čarobnim kraticama CARDS, CEI, INCL ili AED!

Sinovi poručnika Šmidta danas su u Hrvatskoj osnivači i direktori tzv. nevladinih udruga (Ostap Bender je svoju nazvao "Rogovi i kopita"). Malo tko zna što rade, ali svi vidimo da im ne nedostaje donacija i poziva u najgledanije televizijske emisije. Ima li koga tko nije čuo za Zorislava Antuna Petrovića ili Munira Podumljaka! U "Otvorenom", "Latinici" i "Kontraplanu" gostovali su češće nego cijela Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. A čime se oni zapravo bave?

Petrović je direktor udruge "Transparency International Hrvatska", a Podumljak predsjednik "Partnerstva za društveni razvoj". Prvi se bavi "organiziranjem seminara, okruglih stolova, prikupljenjem podataka o iskustvima suzbijanja korupcije, širenjem informacija o djelovanju Udruge putem medija", a drugi "vršenjem procjene i analiza društvenih potreba, edukacijom treninzima, seminarima, radionicama iz liderskih vještina, komunikacijskih vještina, vještina upravljanja sukobom, sudjelovanjem na domaćim i međunarodnim skupovima, seminarima..."
Ostap Bender i sinovi poručnika Šmidta mislili su da je sovjetska Rusija Eldorado. Jer nisu znali za Hrvatsku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije