Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMUNITET SUDACA

Sila vlasti može što hoće pa i suziti imunitet sucima. Žalosno!

Đuro Sessa
Marko Prpić/Pixsell
15.02.2013.
u 08:11

Predlagatelji i njihovi sufleri ne razumiju društvene prilike u kojima suci sude, tvrdi predsjednik UHS-a

Suci su konsternirani najavom ministra Orsata Miljenića o daljnjem sužavanju imuniteta sucima. Još se ne zna svodi li se to na ustavno rješenje prema kojem se samo za pritvaranje ili za istražni zatvor traži odobrenje Državnog sudbenog vijeća, i to samo za kaznena djela počinjena u obavljanju sudačke dužnosti.

Dok se za sva kaznena djela, pa i za klevetu ili sramoćenje, suci mogu progoniti i bez odobrenja DSV-a. Dakle, posve obrnuto od aktualnog stanja. Kako o tomu dosad nije bilo govora ni na sjednici Vlade, a ni na saborskom Odboru, suci su zbunjeni, kaže predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa: – Ako je točno da se u niskom startu čeka stav EK, to je još jedan udarac u jamstvo neovisnog i nepristranog suđenja. Poglavlje 23. je zaključeno, a s njime i koncept imuniteta kakav sada postoji. Kako je moguće sada mijenjati uređenje koje je potpisano!? Čini mi se da predlagači i njihovi sufleri ne razumiju društvene prilike u kojima suci sude. Bez imuniteta za privatne tužbe svaka iole drskija stranka moći će ishoditi izuzeće suca podnoseći privatne tužbe ili pojavi li se oštećeni kao tužitelj. To je izravan udarac na suđenje u razumnom roku. Politika je prvo izgradila sustav javnog animoziteta prema sucima, a nakon toga nepromišljenim potezima pokazuje javnosti da “spašava situaciju”. To pokazuje da ipak sve tri vlasti nisu ravnopravne, da nikomu nije do toga i da sila vlasti može što hoće. Jadno i žalosno – kaže sudac Sessa.

>>Orsat Miljenić: Sucima ćemo dodatno ograničiti imunitet

Komentara 10

DO
doktorica
08:37 15.02.2013.

ne treba im nikakav imunitet,pa nisu oni posebna kasta u Hrvatskoj!!!

YA
yan
08:38 15.02.2013.

Obzirom kak suci rade , govorim iz vlastitog iskustva , vrijeme je da se tome stane na kraj , priča da večina sudaca radi pošteno je priča za malu dijecu , rekao bih da manji dio sudaca radi pošteno a ostali po babi i stričevima dijele pravdu ..

IM
imra
08:50 15.02.2013.

netreba sudcima nikakav imunitet ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije