Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmanje ugrožene

Seizmolog: Dvije hrvatske regije ne mogu doživjeti jače potrese

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
31.12.2020.
u 22:33

Područja najmanje seizmičke ugroženosti su područje istarskog poluotoka i kvarnerskih otoka te uz istočni dijelovi uz granicu

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je kako će se na području Petrinje i okolice niz potresa sigurno još neko vrijeme događati te da je zbog jakog potresa od 6,3 stupnja to uobičajeno i normalno. 

Kada pogledamo ovu godinu, dva velika potresa, dosta manjih, koliko je to neuobičajena godina u nekom 50-100 godina gledanom razdoblju?

- Ovako jaki potresi se na našim prostorima događaju na sreću vrlo rijetko. U seizmologiji se ne govori statistički precizno makar često čujemo stotinjak godina kao neki povratni period. Dakle neko vrijeme unutar kojeg se nadamo da tako jaki potresi od prethodnog se ne događaju. Ali ponavljam to nije pravilo, to je gruba aproksimacija, kazao je Kuk za RTL

Upravo to, sutra počinje nova godina, možemo li išta prognozirati?

Uh, potresi ne poznaju kalendarske godine, niti su pravilno raspoređeni u bilo kojem vremenskom periodu. Ono što možemo sa sigurnošću reći – ova serija potresa koja se sad odvija na području Pokuplja će sigurno trajati još neko vrijeme. Ne možemo znati točno koliko, ali sigurno mjesecima. U tom vremeskom periodu ti potresi bi trebali postajati rjeđi i sve slabijih magnituda to jest jakosti.

>> VIDEO Majske Poljane: Borislava su sekunde djelile od smrti, kad mu se kuća srušila iza leđa

Kada gledamo kartu Hrvatske, koje je na neki način najsigurnije područje za ljude, za život? Gdje se najmanje očekuju potresi?

Najmanje se seizmičke ugroženosti da tako kažemo, odnosno područja gdje su očekivane maksimalne trešnje puno manjih akceleracija ili intenziteta bi bilo područje Istre, istarski poluotok, kvarnerski otoci, ovaj dio Slavonija, posebno Baranja, znači istočni dijelovi uz granicu. To su mjesta na kojima nisu mogući jači potresi, zaključuje seizmolog Kuk.

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar jocker-3
jocker-3
23:23 31.12.2020.

To je najnoviji horoskop seizmologa....

Avatar kenj@c
kenj@c
00:56 01.01.2021.

Kako nitko od tih " stručnjaka" nije povezao Banjalučki potres sa Petrinjskim. Oni su na istom rasjedu. Isto se dogodilo. Dan ranije 5.0, i onda sutra preko 6. Mogli su spasiti sedam života. Najobičnija laprdala su to

Avatar Behemot
Behemot
13:30 01.01.2021.

Seizmolozi u Hrvatskoj su klasični primjer uhljebljivanja. To nije posao koji se dobiva na natječaju već sa 18 godina moraš znati da te čeka mjesto. I to kakvo; Nema instrumenta, nemaš što raditi, po 20 godina ne bude većeg potresa, ne moraš niti dolaziti na posao, a plaća visoke spreme i to u akademskoj zajednici redovno stiže. To je posao koji se pakira sinekima sa debelim vezama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije