Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAJAT ĆE JOŠ MJESECIMA

Seizmologinja: Gotovo svaku minutu imamo potrese, oni jači od 3 stupnja su opasni za već načete kuće

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
30.12.2020.
u 20:16

Nakon jučerašnjeg potresa magnitude 6,2 naknadni potresi trajat će još mjesecima. Ne možemo govoriti o smirivanju. Sigurno ih očekujemo kroz godinu-dvije, kaže Ines Ivančić

Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe rekla kako ne možemo govoriti o smirivanju tla te da će naknadni potresi trajati još mjesecima.

– Nakon jučerašnjeg potresa magnitude 6,2 naknadni potresi trajat će još mjesecima. Ne možemo govoriti o smirivanju. Sigurno ih očekujemo kroz godinu-dvije. U posljednja tri dana tolika je aktivnost na području Banovine da gotovo svaku minutu imamo barem jedan manji potres koji seizmografi zabilježe – rekla je Ivančić u Dnevniku HRT-a.

Dodala je kako je od jučerašnjeg glavnog potresa bilo 25 do 30 potresa magnitude veće od 2.

– Od jučerašnjeg glavnog bilo ih je 25 većih od magnitude 2. Idućih dana moguća su sasvim sigurno snažnija podrhtavanja. Ne možemo reći koliko će biti jaki u sljedećim danima. Mogu se očekivati jači i očekuju nas jači potresi – istaknula je.

Naglasila je kako potresi jači od 3 prema Richteru mogu biti veoma opasni na stradalom području za one kuće koje su načete ili razrušene te da uz ovakve magnitude mogu biti jako opasne.

–  Jačina dosadašnjih potresa je blizu plafona prema svim razmišljanjima. Seizmolozi i geolozi izračunali su na osnovi rasjeda da bi na zagrebačkom području mogli biti magnitude i do 6,5. Ovo je potres koji se očekuje u ovakvim područjima – rekla je Ivančić.

VIDEO Strašne scene iz Petrinje nedugo nakon potresa

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
21:19 30.12.2020.

Edgar Procitaj si sta se dogodilo sa seizmolozima u Italiji u potresu gdje su progozirali da potresa nece biti pa ces ih donekle razumijeti. Meni je isto bilo cudno jos u 3. Mjesecu . Nije da mislim da su hvalevrijedna struka ali Zavrsili na sudu i zatvoru

MI
Mircen
23:08 30.12.2020.

Naša seizmološka služba, cijelo vrijeme sustavno objavljuje da su svi redom potresi ove godine slabiji u Hrvatskoj nego što ih objavljuje EMSC. Govorim samo o potresima ove godine: Potres 22.3. u 6:24 naša služba: 5,3 dok EMSC 5,4; potres u 7:01 istog dana (22.3), naša služba 4,8 dok EMSC 5,0. Zatim prekjučerašnji potres u 6:28, naša služba 5,0; dok na EMSC stalno stoji 5,2; slično i za potres prekjučer u 7:50, EMSC 5,0 a naša služba sigurno tvrdi manje nego to. Zaključno jučerašnji megapotres naša služba sustavno nameće da je 6.2; dok na EMSC stoji 6,4 i SVI potresi navedeni na EMSC-u tako stoje, te posebno naglašavam da piše da su ti potresi na EMSC već revidirani od seizmologa - dakle da ne bi bilo zabune, podaci jesu revidirani na EMSC, ali svi pokazuju 0.1 ili većinom 0.2 po Richteru jače potrese nego što kaže naša služba. Sve što sam napisao je provjerljivo po medijima s jedne strane i s druge strane po EMSC-u. Razlika od 0.2 po Richteru predstavlja duplo snažniji potres i predstavlja ogromnu razliku u snazi potresa. Kako je to moguće, danas debelo u 21. stoljeću? Ja bih lijepo zamolio komentar nekoliko stručnjaka na ovaj moj komentar! Jer za očekivati da će i u buduće novi potresi biti redom sustavno kod nas prikazivani slabijima nego što vjerojatno jesu (od EMSC-a). S poštovanjem!

ED
edgar2
20:44 30.12.2020.

Nemogu se načuditi kako pojedinci iz struke nisu u stanju preuzeti malo rizika i dati malo nade i ohrabrenja ljudima...već komuniciraju najgore scenarije...??? Nisam stručnjak (za ovo), ali nadam se i vjerujem da više neće biti jačeg potresa,...normalno potrebno jee nešto vremena da se stvari smire...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije