Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daniel Markić

Šef SOA-e: Amerikanci su jedini znali da slijedi rat u Ukrajini, bilo je to teško vjerovati

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/Zeljko Lukunic/pixsell
1/18
05.04.2022.
u 10:55

Bez snažnog vodstva SAD-a, stvari ne bi napredovale u regiji, kaže Daniel Markić

Hrvatsko-američki forum održava se u Zagrebu u povodu 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

– Od američkih obavještajnih službi naučili smo mnogo, ako ne i sve. Uz 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa, postoji i 30 godina suradnje obavještajnih službi. Nakon neovisnosti, obavještajne službe stvorene su ni iz čega i tada nam je američka pomoć bila jako potrebna. Bilo je i lako surađivati jer smo dijelili iste ciljeve i vrijednosti, a tako je i danas. Suradnja se razvila, najprije je Hrvatska trebala osloboditi svoj teritorij, a zatim se proširila na regiju. Posljednji slučaj jest Ukrajina – rekao je šef Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić u sklopu panela na temu "Sigurnost i međunarodni odnosi".

 

– Tjedan prije rata u Ukrajini bili smo u Münchenu, i nitko nije očekivao rat. Samo je jedna služba znala i očekivala da će on početi – američka. Za mnoge je to bilo teško povjerovati. Pokazala se opet korist suradnje. Bez snažnog vodstva SAD-a, stvari ne bi napredovale u regiji – rekao je Markić.

Ruska invazija obilježit će cijelu generaciju tajnih službi

Na istom okruglom stolu o sigurnosti rusku invaziju na Ukrajinu komentirao je i Dragan Lozančić, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Zorana Milanovića:

– Ruski napad na Ukrajinu obilježit će cijelu generaciju sigurnosnih službi, i o njemu će biti vjerojatno napisano više nego o bilo kojem ratu do sada. Zemlje u budućnosti morat će uložiti više kako bi surađivale. Teško je to reći, ali međunarodni terorizam zbližio je sigurnosne službe. Postoje mnoge zemlje koje nisu dio Zapada. Svijet se mijenja pred našim očima. U Ukrajini se događaju stvari koje su poznate Hrvatima. Ljudi iz Vukovara shvaćaju što se događa u toj zemlji. Vojni stručnjaci proučavaju kako će nova oružja promijeniti ratovanje, poput dronova. Postoji i informacijski rat. U Rusiji je i cenzura, a verzija toga bila je i u EU koja je zabranila emitiranje ruskih medija. Na summitu NATO-a prije mjesec dana vidio sam ujedinjenost koju nikada dosad nisam vidio. Svi znaju tko je agresor, a tko žrtva. Ranije su neke zemlje podržavale suradnju s Rusijom, neke su mislile drukčije, treće su bile između, ali sada postoji jedinstvo – poručio je Lozančić.

Posljednjih tjedana puno se spominje i ruski utjecaj na zemlje u regiji, o tome je također govorio i šef SOA-e.

– Moja je služba dugo upozoravala na negativan utjecaj Rusije, i da će regija postati, ako treba, mjesto stvaranja kriza. Nakon početka rata u Ukrajini ne smijemo prenaglašavati utjecaj Rusije u regiji, što neki političari rade kako bi ostvarili svoje ciljeve koji nemaju veze s NATO-om. Ne možemo poreći veliki utjecaj Rusije, posebno u Srbiji. Čekamo što će se dogoditi nakon izbora starog, novog predsjednika Vučića koji će morati donijeti teške odluke – istaknuo je Markić pa se dotaknuo i Crne Gore i BiH:

– U Crnoj Gori bio je pokušaj državnog udara, nakon čega je ta zemlja ušla u NATO. Neki su tada mislili da je to kraj povijesti, no bili su potrebni samo jedni izbori da se to dovede u pitanje. Glavni je izazov BiH. SAD pokušava imati pozitivan utjecaj u BiH. 

VIDEO Pronađeno najmanje 400 tijela civila, raste strah da Buča nije jedina: 'Ovo je doktrina antipartizanskog ratovanja'

Komentara 56

RA
Ralf
10:34 05.04.2022.

Da, zamisli, od kuda pravo nekoj neovisnoj drzavi da trazi da bude clan natoa i eu? Od kuda nekoj drzavi pravo da zastiti svoj teritorij? Pa da su rusi normalni ne bi bilo polq clanica u natou. Sramota kako vas se da navesti na krivo razmisljanje i jos tu dajete komsijama takve pluseve. Da, amerikanci su krivi sto su rusi napali ukrajinu. Sramota.

ZM
zmik
10:40 05.04.2022.

Amerikanci su godinama prije nego što se to i dogodilo, znali da će se Jugoslavija raspasti, te da će pritom doći do rata. Kad su najavili raspad Jugoslavije naši mediji su im se podsmjehivali smatrajući ih luđacima.

Avatar Cantor
Cantor
10:24 05.04.2022.

Da baš je čudno kako su znali, a još je čudnije da im nismo vjerovali. Pitam se zašto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije