Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NIJE VRIJEME ZA PANIKU'

Ravnatelj SOA-e: Mislim da je Putin spreman ići daleko, ovo još nisam doživio u svom profesionalnom životu

Zagreb: Plenković na konferenciji "Europski obavještajni kolegij - potpisivanje pisma namjere"
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
09.03.2022.
u 20:35

Kad vas netko proglasi neprijateljem, to vas uvijek mora zabrinuti. Međutim, to ne mijenja ništa u Hrvatskoj, kaže

Kad vas netko proglasi neprijateljem, to vas uvijek mora zabrinuti. Međutim, to ne mijenja ništa u Hrvatskoj, ne bojimo se takvih prijetnji i vrlo smo odlučni, kao i prije, imati vlastitu politiku, komentirao je situaciju u Ukrajini čelnik SOA-e Daniel Markić za Dnevnik Nove TV.

– Ministarstvo vanjskih poslova čini sve za povratak naših državljana, ali i mi smo u potpori, naravno. Tamo ih je vrlo mali broj. Ne žele otići, ne samo Hrvati nego i drugi državljani EU. Smatraju da je Ukrajina njihov dom i žele ostati – kazao je. 

Kako je kazao, vrlo je malo hrvatskih dobrovoljaca u Ukrajini. 

– Ni približno onaj broj kojim se baratalo od 200 i više. Hrvatska ne organizira odlazak niti ga potiče. To je stvar osobnog izbora. I, ako dozvolite, osobnu primjedbu – kako sam čovjek koji je nekad napustio zemlju u kojoj sam se rodio da bih se priključio oružanim snagama države koju nije poznavao i borbenoj jedinici kao tinejdžer, preporučio bih svima da dobro razmisle prije odlaska. Oni su u velikoj opasnosti, a znamo i da su s ruske strane najavili da potencijalni tretman prema zarobljenicima stranim državljanima u Ukrajini neće biti dobar – smatra. 

Zagreb: Plenković na konferenciji "Europski obavještajni kolegij - potpisivanje pisma namjere"
1/47

– Kad vas netko proglasi neprijateljem, to vas uvijek mora zabrinuti. Međutim, to ne mijenja ništa u Hrvatskoj, ne bojimo se takvih prijetnji i vrlo smo odlučni, kao i prije, imati vlastitu politiku – dodao je. 

Određene službe, no ne one iz EU, imale su saznanja o tome što se moglo dogoditi u Ukrajini, kaže. 

– Moram priznati da u svom profesionalnom životu nisam to nikad doživio. Mislim da je u ovom slučaju predsjednik Putin spreman ići daleko. Vidite da se NATO organizira. Nije vrijeme za paniku, ali mislim da moramo sve to ozbiljno sagledavati. Uvjeren sam da će Putin izgubiti ovu bitku, pitanje je samo koliko će to trajati, a prve žrtve bit će ukrajinska djeca, žene i muškarci. Sankcije će ga u jednom trenutku zaustaviti, samo je pitanje kada – kaže Markić. 

Može li stanje kakvo je sada u BiH eskalirati u oružani sukob?

– Pratimo reakcije političkog vrha i u Srbiji, ali i Republici Srpskoj. Ona specifičnost za BiH nije kao za tango, za tango treba dvoje, za BiH troje. S obzirom na žestok sukob kojem svjedočimo u Ukrajini, međunarodna zajednica ne želi se baviti drugim sporednim pitanjima, pa tako na ovaj način šalje poruke da neće trpjeti ako nešto počne u regiji – kazao je. 

Nećemo negirati utjecaj Rusije na tzv. zapadnom Balkanu, u Srbiji ili Republici Srpskoj. Te su nam činjenice poznate i o tome izvješćujemo državni vrh. Nije bilo incidenata. U svemu tome nećemo neselektivno bombardirati i pravne i fizičke osobe ruskog podrijetla. Sagledavat ćemo sve i odluke će biti donesene. Nažalost, te odluke neće sutra promijeniti tijek rata. 

Sigurnosne provjere za ministre, poput novog ministra Paladina koji je poslovao s Rusima, ne rade se. 

– To što je radio u prijašnjem životu kao menadžer, pa i s Rusima, nije nužno kazneno djelo. Svi ti ljudi koji su postali ministri imali su život i prije i poslije. Postoje pravne regulative koje to omogućuju i očekujem da će to sve biti dobro – zaključuje čelnik SOA-e. 

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Pogledajte prizor razrušene stambene zgrade u Harkivu: Ovo je najbrže rastuća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata

Komentara 57

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
21:02 09.03.2022.

Pažljivo pratim neke stvari. Tako mi jednostavno nije jasno da neki mediji koji izlaze u Hrvatskoj na primjer Putinov zločin nisu nikada nazvali zločinom i nikad to nisu javno ni osudili. Neki jesu ali se zna koji to nisu.

DU
Deleted user
02:07 10.03.2022.

Nemaš ti i SOA blage veze što se događa. Kada izbacite ono smeće od UDBE među vama, a većina vas je, možda i budete vjerodostojni!? Dragovoljaca u Ukrajini ima višestruko više nego što vi imate informacija! Bolje riješite unutanje sigurnosnee probleme za RH!? Riješite huškača Pupovca, Jeckin i nijhove velikosrbe!? Riješite Mesića, Pusića, Habulina i nevladine udruge koje podržavaju Putina!? To su sigurnosne ugroze za RH! I još nešto, dok se za dužnosnike i sve ostale koji rade u Vladi i Saboru i na ostalim pozicijama Vlasti ne rade sigurnosne provjere prvoga stupnja nema prosperiteta za RH! A možda vam je to u interesu, i možda vam je to i krajnji cilj???

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
23:02 09.03.2022.

Ovaj ravnatelj SOA-e ne zna Hrvatski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije