Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sedam dana dopusta za bolest bez posjeta liječniku

Smanjilo bi se opterećenje ordinacija i bolovanja
18. listopada 2017. u 20:12 1 komentara 1796 prikaza
02.06.2015., Zagreb - U ordinaciji doktorice opce prakse Ines Balint.  Photo:
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kako pacijenta koji nije napravio sve preglede i nije utvrđena dijagnoza poslati na posao, pitaju se u KoHom-u. Tražili su, među ostalim, da zaposleni pacijenti imaju prioritet za preglede, pretrage i rehabilitaciju, te da se vrate komisije HZZO-a koje bi kontrolirale pacijente, tj. osiguranike na bolovanjima, a ne liječnike koji su im bolovanja otvorili. U posljednje dvije godine, naime, više nema HZZO-ovih komisija koje su utvrđivale opravdanost nastavka bolovanja, nakon što ono traje određeno vrijeme.

19.01.2010., Zagreb  - Dom zdravlja Medvescak u Laginjinoj ulici. Ambulanta dr. Aide Jelaske koja je delozirana i preseljena u manju, premalu ordinaciju. Hodnik ordinacije.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL LEO ŠUNJIĆ Nema ni prostora ni razloga za poskupljenje dopunskog

– Za stručna povjerenstva HZZO-a navodno nema dovoljno doktora, ali ih za kontrole bolovanja i doktora očito ima, ustvrdila je dr. Balint.

Većina zapadnih zemalja s kojima se u mnogočemu uspoređujemo, pa tako i sa stopom bolovanja, imaju mogućnost da zaposlenik godišnje do najviše sedam dana koristi tzv. dopust za bolest bez odlaska liječniku. Obiteljski liječnici okupljeni u Koordinaciju obiteljske medicine (KoHom) iznijeli su takav prijedlog reagirajući na izjave čelnika HZZO-a o povećanoj stopi bolovanja.

– Takva je praksa plaćenog dopusta zakonom omogućena u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Italiji i nitko je ne zlorabi – govori dr. Ines Balint iz KoHom-a, odakle su ovu inicijativu već pokušali podići na zakonsku razinu jer bi, kažu, donijela višestruke koristi. Smanjilo bi se opterećenje u ordinacijama radi pregledavanja pacijenata zbog kratkih, samoograničavajućih bolesti zbog kojih ni ne trebaju ići doktoru (npr. zbog viroze), administriranjem oko otvaranja i zatvaranja bolovanja, a smanjila bi se i stopa bolovanja.

Za vjenčanje, rođenje i smrt

Kakav je stav HZZO-a po pitanju ove inicijative, pitali smo ih, međutim, nisu ga obrazlagali, već su odvratili tek kako se takav dopust može predvidjeti Zakonom o radu, što nije njihova nadležnost.

pluća To se zove sreća Mislili da ima rak, no onda su mu u plućima pronašli nešto potpuno drugačije

U nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskog sustava pak navode kako je plaćeni sedmodnevni dopust za izvanredne situacije već ugrađen u hrvatski ZOR. Riječ je o članku 86. ZOR-a, koji predviđa da radnik tijekom kalendarske godine ima pravo na plaćeni dopust u trajanju od sedam dana za važne osobne potrebe, “osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji” – ako drukčije nije uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. U praksi se ti dani zaista koriste u navedenim situacijama, ali nije ni predviđen niti se koristi dopust za neke lakše bolesti, za čim ide ova liječnička inicijativa.

Inače, bolovanja predugo traju zbog dugih čekanja na pretrage i rehabilitaciju, navode obiteljski liječnici.

Za vještačenje 2 godine

– Umjesto 60 dana, koliko je zakonski rok, pacijenti čekaju na vještačenje u Zavodu za mirovinsko osiguranje puno dulje, i po dvije godine. Zna se dogoditi da pacijent umre prije no što dočeka vještačenje – navodi dr. Balint i napominje da su obiteljski liječnici posljednjih nekoliko godina iznijeli niz inicijativa u cilju smanjenja bolovanja te kako je neprihvatljivo da ih se kažnjava zbog dugotrajnih bolovanja. 

Milan Kujundžić Milan Kujundžić: 'Porez na luksuz jedno od rješenja za stabilizaciju zdravstva' Prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva Kujundžić: 'Povećat ćemo porez na alkohol, cigarete, telefoniranje, kocku...' Čekaonica Upravno vijeće Novi šef HZZO-a, šest novih lijekova i jače kontrole bolovanja
živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • aabbcc:

    Mi smo navikli ici lijecniku prije nego se razbolimo .