Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SDP-ova tribina: Pobjeda Baracka Obame je inspirirajuća

11.11.2008.
u 14:24

Pobjeda Baracka Obame je inspirirajuća, a ta demokratska inspiracija prelijeva se i izvan SAD-a, dominantne političke i gospodarske sile, istaknuto je danas na tribini Savjeta SDP-a za međunarodne odnose na temu "Američka politika i međunarodni odnosi nakon izbora Obame za predsjednika SAD-a" na kojoj su sudjelovali članovi SDP-a, ali i stručnjaci s područja međunarodnih odnosa koji dijele socijaldemokratske ideje.

Ivan Grdešić, profesor na Fakultetu političkih znanosti i bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u, ocijenio je da izbor Baracka Obame za američkog predsjednika pokazuje snagu američke demokracije te je izrazio zabrinutost što "sadašnje hrvatsko vodstvo ne razumije snagu te ideje".
- Žalosti me i zabrinut sam što hrvatsko vodstvo ne može prepoznati potencijal nove vizije i nade - rekao je Grdešić ocjenjujući da će promjene biti korjenite jer je Obama osvojio američko biće i strukturu američkog društva.
- To je pretpostavka da bi se mogao zalagati za ono što je u kampanji isticao - "change we can belive" - dodao je.

Ustvrdio je da je dolazak Obamine administracije važan i za Hrvatsku, jer se više neće morati nalaziti između SAD-a i EU, kao orah između čekića i nakovnja, jer su novim načinom suradnje SAD-a i EU, smatra, otvorena vrata pravom transatlanskom savezništvu.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i SDP-ov zastupnik u Saboru Ljubo Jurčić istaknuo je da je potrebna redefinicija ekonomskog, ali i političkog svjetskog prostora.
- Bez novih političkih odnosa u svijetu nema ni novog financijskog i gospodarskog sustava - kaže Jurčić. Smatra da će izazov Obami biti veći jer SAD nije ušao u krizu kao svjetski kreditor, nego kao dužnik.

Ustvrdio je da SAD više nema gospodarske dosege kao nakon 2. svjetskog rata i 70-ih godina prošlog stoljeća, ali je pitanje hoće li tu moć sada rasporediti u svijetu.
- To dosad nitko nije učinio bez borbe - kaže Jurčić.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocjenjuje da SAD ostaje dominantna politička i gospodarska sila i napominje da je pobjeda Baracka Obame za njega lekcija druge vrste, a leži u Obaminoj hrabrosti i spremnosti da se suoči s problemima, prepozna ih i rješava. Dosad se, kaže Milanović, govorilo o padu financijske moći, gospodarskoj krizi i prezaduženosti, ali ništa se nije poduzimalo jer nije bilo profila hrabrosti da se krene u rješavanje problema.
- Zato Obama donosi nadu u SAD i nadu u svijet koji će s njim biti drugačiji - ističe Milanović.

Savjetnik hrvatskog predsjednika Budimir Lončar ustvrdio je da je Baracku Obami, novom predsjedniku SAD-a, za redefiniciju političkog i gospodarskog sustava, što neće biti moguće "preko noći", potreban konsenzus na "domaćem terenu", ali i svjetski konsenzus.

Na tribini su sudjelovali Neven Mimica, Drago Pilsel i drugi.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije