Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanja o kovačnici u kojoj bi radio oklope i viteške košulje

Kristijan Bošnjak učenik je Industrijsko-obrtničke škole, a srednji vijek njegova je strast kojoj se želi potpuno posvetiti
28. srpnja 2016. u 20:30 1 komentara 359 prikaza
 Kristijan Bošnjak
Foto: Vedran Balen
Pogledajte galeriju 1/2

Šesnaestogodišnji Kristijan Bošnjak iz Kruševice ima vrlo neobičan hobi – izradu srednjovjekovnih viteških oklopa. Ovaj odlični učenik drugog razreda brodske Industrijsko-obrtničke škole od metala, čelika i žice strpljivo izrađuje košulje i druge dijelove opreme, poput kapa i ovratnika. Iako bi roditelji i profesori htjeli da nastavi školovanje, on mašta o otvaranju kovačnice u kojoj bi tehniku izrade staru nekoliko stotina godina pretvorio u posao za 21. stoljeće.

– Oduvijek su mi bili zanimljivi vitezovi i njihova odjeća, ali tek u sedmom razredu prvi sam se put odvažio napraviti oklop za maskenbal. Sklopio sam ga od limova, a za rukave su mi poslužili stari oluci. Ispalo je dobro, osvojio sam prvu nagradu – kaže Kristijan, koji svoju strast kani pretvoriti u posao.

Muzej Like Lika Otkrili ostatke najmanjeg i najranijeg sakralnog objekta kod Ličkog polja sajam vlastelinstva Sajam vlastelinstva u Karlovcu Igraonice, radionice i hrana i piće iz renesanse

Kristijana zanima sve vezano za srednjovjekovne vojske. Iako se “vezenje” 1,8-milimetarske pocinčane žice na prvi pogled čini laganim i jednostavnim, ovaj nadareni tinejdžer priznaje da je riječ o zahtjevnom poslu, od kojeg znaju zaboljeti ruke i leđa. Ipak, njega to opušta. Skromni alat poput kliješta i kombinirki u njegovim rukama postaje moćno oruđe. Njegova prva viteška košulja, koju je u dogovoru s profesorima izložio u školi, teška je 12 kilograma.

Izgledala je vrlo dojmljivo i bila glavna atrakcija proslave. Svi su se oduševili. – U izradi oklopa uglavnom koristim jednostavnije vezove, ali iskušao sam i neke zahtjevnije, poput kraljevskog – nastavlja. Ručno izrađenu srednjovjekovnu opremu planira predstavljati na sajmovima, a sanja i da će ga prepoznati filmska industrija.

– Maštovit sam i kreativan, a kad nešto želim i hoću, onda to volim napraviti kako treba – zaključio je Kristijan. 

>> Pola stoljeća smotre folklora uveličalo pedesetak ansambala

Lolo Jones
IZNENAĐUJUĆI PROBLEM
Slavna ljepotica (37) priznala da je djevica, a onda se dogodilo nešto što nije očekivala
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima