Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubilej Međunarodne smotre folklora

Pola stoljeća smotre folklora uveličalo pedesetak ansambala

20.07.2016., Zagreb - Na trgu bana Josipa Jelacica zapocela Medjunarodna smotra folklora.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
24.07.2016.
u 12:27

Bogati program za jubilarnu smotru folklora

Atraktivni egipatski Al Tannoura, plesni ansambl iz Kaira, razigrani ukrajinski ansambl Sopilka iz kanadskog Vegrevillea ili čuveni bečki ansambl gradišćanskih Hrvata Kolo slavuj tek su neki od ansambala koji su uveličali pedeseto, jubilarno izdanje zagrebačke Međunarodne smotre folklora. Prije tridesetak godina ta je smotra, nad kojom godinama bdije Zorica Vitez, bila među rijetkim ljetnim manifestacijama koje su Zagreb predstavljale i kao grad kulture. Doduše, danas više nema one čuvene povorke sa svim ansamblima i svečanom pozornicom na središnjem zagrebačkom trgu, ali smotra nikako nije posustala.

Iako je proteklih godina nudila tematska izdanja i bila posvećena, primjerice, baštini Međimurja ili dubrovačkog kraja, ove se godine posvetila samoj sebi. Tako je još sredinom lipnja u Etnografskom muzeju otvorena izložba o pedeset ljeta zagrebačke smotre koja je već desetljećima najcjenjenija i najcjelovitija hrvatska folklorna smotra. Nju od početka osmišljavaju vodeći hrvatski stručnjaci za plesnu i pjevnu narodnu baštinu, a nastup na njoj svojevrsna je provjera kvalitete za brojne hrvatske amaterske folklorne ansamble i izvorne grupe, ali i mjesto na kojem se mogu čuti i najsuvremeniji domaći i strani ansambli iz vitalnog etnopokreta. Ove godine Međunarodna smotra folklora ima iznimno raskošnu ponudu. U gradu su ansambli iz više od desetak stranih država, ali i ansambli Hrvata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Austrije te na desetke domaćih ansambala. Ovogodišnja smotra tako ima oko 1500 sudionika i pedesetak ansambala, a osim koncerata i nastupa na Trgu bana Jelačića i platou Gradec organizirane su i brojne radionice te nastupi u drugim prostorima, pa i u crkvi sv. Katarine. Posebno treba zabilježiti i nastup sastava Shirvan iz Azerbajdžana koji je u Plesnom centru izvodio tradicionalnu glazbu u čijoj je podlozi riječ ašik (zaljubljen). Umjetnost ašika među najstarijim je i najrasprostranjenijim vrstama azerbajdžanske tradicijske glazbe i poezije, a u Zagrebu su je izvodili instrumentalisti, ali i tri poznata ašuga iz Azerbajdžana.

Zanimljivo je da je ove godine gost smotre zagrebački ansambl Terbangun Matahari proizašao iz tečaja gamelana (tradicijskog ansambla sastavljenog pretežno od udaraljki) koji je pokrenuo dr. Johanes Radjaban, lingvist iz Yogyakarte u Indoneziji. Tečaj je lani organiziralo Veleposlanstvo Republike Indonezije, a nakon profesorova povratka u Indoneziju vodstvo je preuzela Julija Novosel. Većina članova ansambla studenti su Muzičke akademije kao i Julija Novosel. A iz Slovenije dolaze članovi ansambla Lasanthi koji je utemeljila dr. Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona, etnomuzikologinja, pjevačica i violinistica sa Šri Lanke. Ta dva ansambla trebala bi večeras u 21 sat nastupiti na platou Gradec, istodobno kada će se iznimno u dvorani Lisinski održavati tradicionalni središnji koncert Međunarodne smotre folklora uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije