Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanader na sud dolazi bez lisica. Ministarstvo: To je naša procjena

Bivši premijer Ivo Sanader, s trenutačnim prebivalištem u Remetincu, ima poseban tretman pri dovođenju na sud
20. travnja 2019. u 18:31 15 komentara 1403 prikaza
Sanader na sudu
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Jednom premijer, uvijek premijer. Jer čak i kada si iza rešetaka jer si pravomoćno osuđen zbog korupcije, za tebe vrijede pravila koje se ne primjenjuju na druge u tvojoj situaciji. Poučak je to koji se može izvući iz primjera Ive Sanadera, bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a, s trenutačnim prebivalištem u zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Suđenje u aferi Ina-Mol IZNENAĐENJE NA SUĐENJU SANADERU Ježić: Plaćao sam troškove dečka Sanaderove kćeri u Americi

U Remetincu čeka odluku

Sanader je u Remetinec stigao nakon što mu je Vrhovni sud povisio kaznu za aferu Planinska, a kako je sada pravomoćno osuđen na kaznu višu od pet godina zatvora, u Remetincu čeka odluku o mjestu na kojem će tu kaznu i odslužiti. U međuvremenu, pravosudna policija ga po potrebi dovodi na zagrebački Županijski sud gdje mu traje suđenje za aferu Ina-MOL.

Sanader na sudu | Autor : Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

No iako je Sanader sada osuđenik, iako se na sud dovodi iz zatvora te iako bi u cijelom tom procesu na rukama trebao imati lisice, tog “modnog dodataka” kod Sanadera nema. Lisicama nije vezan ni u kombiju pravosudne policije, ni dok ga iz kombija izvode i dovode u zgradu suda, ni dok ga iz jedinice za zadržavanje vode u sudnicu u kojoj se održava rasprava, pa ni dok ga vraćaju natrag u Remetinec.

Poznavatelji prilika na zagrebačkom Županijskom sudu kažu da je to doista neobičan tretman jer svi pritvorenici i zatvorenici, koji na sud svakodnevno dolaze iz Remetinca ili nekog drugog zatvora ili kaznionice, u zgradu suda ulaze s lisicama na rukama, a te lisice s ruku u pravilu im se skidaju tek po ulasku u sudnicu.

Milijan Brkić Odvjetnik Milijana Brkića: 'Nisam očekivao istraživanje u tako kratkom roku i nisam ga uopće očekivao!'

Jedini izuzetak od tog pravila, prije Sanadera, u posljednjih 20-ak godina, bio je Branimir Glavaš dok mu se sudilo za ratne zločine počinjenje u Osijeku, i to u vrijeme neposredno nakon štrajka glađu, kada je bio toliko oslabio da se nije mogao kretati bez pomoći štapa. U toj situaciji Glavaševo zdravstveno stanje bilo je opravdanje zašto mu na ruke nisu bile stavljene lisice.

Što je s drugim zatvorenicima

Što je, pak, kod Sanadera opravdanje, teško je dokučiti, jer on, istina, ima ozbiljnih zdravstvenih problema, no oni nisu takve prirode da bi imao tretman drugačiji od onog koji imaju ostali pritvorenici, optuženici i osuđenici u njegovoj situaciji. U Ministarstvu pravosuđa situaciju oko Sanadera, pojašnjavaju stavom da se za svakog zatvorenika izrađuje sigurnosna prosudba, prije no što on bude izveden iz zatvora. Kako pojašnjavaju, procjenjuje se postoji li rizik da zatvorenik ugrožava red i sigurnost tijekom dovođenja na sud te same rasprave.

– Ako se u pojedinom slučaju utvrdi kako ne postoji opasnost da će (zbog primjerice zdravstvenog stanja, dobi ili drugih razloga) potencijalno doći do ugrožavanja reda i sigurnosti tijekom sprovođenja i trajanja rasprave, tada nije potrebno primijeniti posebne mjere održavanja reda – kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Sud - sudac - sudnica ISTRAGA PROTIV ČETIRI OSOBE Istraga zbog štete od 16 milijuna kuna za tvrtku i pet milijuna kuna za proračun

Što je od navedenih razloga utvrđeno kod Sanadera te tko je donio takvu odluku, u Ministarstvu pravosuđa nisu odgovorili. Kao što nisu odgovorili ni na pitanje hoće li se pravila koja sada vrijede za Sanadera ubuduće primjenjivati i na druge optuženike i osumnjičenike, koji su optuženi ili im se sudi zbog sličnih kaznenih djela.

Nema kvoruma u splitskoj gradskoj vijećnici

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • cigrovski.darko:

  Neuređeni sustav koji u kojem je zakon linča jači od pisanih zakona, rezultira takovim razlikama. Ništa strašno neće se dogoditi ni sa, ni bez lisica ili vezivanja lancima, osim zadovoljavanja osvetničkih poriva rulje, iako često presude nisu ni donešene ni ... prikaži još!i pravosnažne. Jadan sustav polupismenih kauboja i nas razjarene rulje divljeg istoka.

 • Avatar Juki
  Juki:

  Sanader nije kriv.

 • avim:

  Ima njih puno više koji su na ,,slobodi,,i hodaju po Zagrebu a trebali bi biti u lancima.Tog Sanadera viđaju po suđenjima a nitko nije ništa dokazao već slušamo onog Ježića koji javno ima lovu a ukrao ju je navodno Ivi i nevrača ju