Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvjetnik Milijana Brkića:

'Nisam očekivao istraživanje u tako kratkom roku i nisam ga uopće očekivao!'

Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.04.2019.
u 20:14

Nakon što je PNUSKOK podigao kaznenu prijavu protiv Brkića i ostalih, DORH je sada pokrenuo istraživanje, ali ono će se provesti u tajnosti radi zaštite oštećenica

Protiv Milijana Brkića, brata mu Joze Brkića, zatim kuma Blaža Curića te Franje Varge, otvoreno je istraživanje zbog neovlaštenog presretanja računalnih podataka, poticanja te pomaganja u tom kaznenom djelu i zlouporabe naprava. Priopćilo je to Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

– Postoji osnovana sumnja da su navedena kaznena djela počinjena od lipnja 2015. godine do 20. rujna 2018. u Belišću i Zagrebu, na štetu četiri osobe, u dobi od 49, zatim 30, 42 i 31 godinu, praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa, odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima – stoji u priopćenju osječkog Odvjetništva.

Na temelju naloga osječke općinske državne odvjetnice određena je tajnost cjelokupnog istraživanja u ovom kaznenom predmetu radi zaštite osobnog života oštećenica. Kaznena je prijava, podsjetimo, podnesena u ponedjeljak, a još je to jedan krak iz "afere SMS".

Otvaranje istraživanja svega pet dana nakon podnošenja kaznene prijave iznenadilo je Ivu Farčića, branitelja Milijana Brkića.

– Nisam očekivao istraživanje u tako kratkom roku i nisam ga uopće očekivao. I nije uobičajeno da se sve to objavljuje u priopćenju. Da, proglasili su istraživanje tajnim zbog zaštite privatnog života navodnih žrtava, ali Brkićeva bivša supruga već je izišla u javnost i rekla kako je on imao pristup njezinim podacima. Očito se time žele zaštititi i spriječiti sramotu od eventualnog izlaska ostalih osoba u javnost – smatra Farčić.

Na opasku da je nesumnjiv veliki interes javnosti, odgovara:

– Postoji interes javnosti, ali bezrazložno, to je djelo do 5 godina zatvora koje je isforsirano, izreklamirano. Zadnji je to pokušaj, nije uspjelo da se nekoga inkriminira u temeljnom postupku, pa je rezervni bio curenje informacija u elitnoj prostittuciji, a na kraju je ispalo računalno maglovito djelo koje prvi put imamo. Nije se nikad nikoga zatvorilo za to djelo. Svrha nije proces, već obavještavanje javnosti, svrha je zapravo predizborna – uvjeren je odvjetnik.

I kolega mu Mario Poljak, branitelj Franje Varge, ističe kako postoji pritisak, no važno je, dodaje, da njihovi branjenici budu ispitani.

– Bitno je da kažu što imaju za reći i da se nama predoče dokazi, da vidimo otkud su ti dokumenti, kada su nastali, jer bez tih pitanja teško da ćemo moći ići dalje. Vještakinja mora odgovoriti na puno pitanja, imamo ju pravo ispitati. Meni je sve to kao kazalište, ali lošeg tipa. Vrlo brzo ćemo sve raskrinkati – poručuje Poljak.

VIDEO Kronologija afere lažnih SMS-ova

Komentara 26

KR
kruti26
18:32 18.04.2019.

špijuniranje pošte? koje, u branimirovoj, jurišićevoj ili neke druge????

BA
barbaizamerike
19:29 18.04.2019.

DORH ne razumje zakon spojenih posuda da su svi mobiteli svita spojeni I ko zna odvrnuti pipu informacije procure

AN
Antitrogloditist
23:45 18.04.2019.

Vasini trolovi, pripazite šta tipkate da ne biste odlepršali zajedno s Vasom. Veliki vođa sve sazna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije