Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ježić: Plaćao sam troškove dečka Sanaderove kćeri u Americi

– Račune je podmirila moja tvrtka ABC Holding, a to je ista ona tvrtka preko koje je kupljen blindirani BMW za HDZ. O tome imam svu dokumentaciju i donijet ću je sljedeći put – kazao je Ježić
11. travnja 2019. u 16:50 123 komentara 20442 prikaza
Suđenje u aferi Ina-Mol
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kada pomislite da se na ponovljenom suđenju Ivi Sanaderu za aferu Ina-MOL ne može čuti ništa što se već nije čulo, stvarnost vas demantira. Ovaj put ta stvarnost je došla u liku Roberta Ježića, kojeg je satima ispitivao William Boyce, britanski odvjetnik Zsolta Tamasa Hernadija, šefa mađarskog MOL-a i Sanaderovog suoptuženika.

Zagreb: Ivo Sanader u pratnji pravosudnih policajaca dolazi na Županijski sud afera ina-mol Ježić: Predao bih novac Sanaderu da nije zatvoren

Boycea je o zanimalo u što je Ježić utrošio pet milijuna eura koje su, prema optužnici uplaćene na račun njegove švicarske tvrtke. USKOK tvrdi da ih je uplatio MOL kao mito za Sanadera. Boycea je zanimalo i zašto Ježić te novce nije vratio Republici Hrvatskoj, te na koncu zašto ih nije uplatio Sanaderu ako su njemu bili namijenjeni. Ježić je na opetovana pitanja odgovarao manje više isto - kako se radilo o dogovoru prema kojem novac Sanaderu nije trebao biti isplaćen odmah, već ga je on mogao koristiti za poslovanje DIOKI-a neko određeno vrijeme.

Suđenje u aferi Ina-Mol
1 / 7
Suđenje u aferi Ina-Mol

Boycea je zanimalo i zašto Ježić 2012. nije taj novac uplatio na račun suda, kao što je obećao sucu Ivanu Turudiću, na što je Ježić odgovorio da to nije mogao napraviti bez pravnog okvira, odnosno pravomoćne sudske odluke. Hernadijev odvjetnik je svojim pitanjima pokušavao srušiti vjerodostojnost Ježića kao svjedoka, implicirajući i da je sam Ježić počinio kazneno djelo jer je znao da uplaćeni novac potječe od kaznenog djela. Usput budi rečeno, Ježić je kazao da je na tih pet milijuna eura plaćen i porez. A onda je odgovor na jedno od tih opetovanih pitanja sudnicom odjeknuo poput bombe. Boycea je zanimalo zašto Ježić Sanaderu nije isplatio barem dio sredstava, kada ga je ovaj, kako je Ježić ustvrdio, za to pitao još 2009. neposredno nakon što je novac uplaćen na račun Ježićeve tvrtke u Švicarskoj.

- Podizanje gotovine veće od 10.000 eura izazvalo bi pozornost švicarskih poreznih tijela - odgovorio je Ježić

- A zašto od tog novca Sanaderu niste isplatili barem 10.000 eura? - zanimalo je sutkinju Maju Štampar Stipić.

- Ništa mu nisam mogao isplatiti u gotovini, objasnio sam mu da to ne bi bilo pametno, no podmirivao sam mu druge troškove - kazao je Ježić i izazvao konsternaciju u sudnici.

Zsolt Hernadi ANALITIČAR THEODOR KARASIK 'Suđenje Sanaderu i Hernadiju moglo bi odrediti kartu resursa središnje Europe'

Upitan potom da pojasni koje je troškove plaćao Sanaderu, Ježić je to i učinio.

- Na traženje Ive Sanadera platio sam 2010. oko 250.000 eura za troškove putovanja, najam stana i poslovnog prostora u New Yorku za dečka njegove kćeri. Podveli smo to kao troškove projekta otvaranja našeg predstavništva u New Yorku. Račune je podmirila moja tvrtka ABC Holding, a to je ista ona tvrtka preko koje je kupljen blindirani BMW za HDZ. O tome imam svu dokumentaciju i donijet ću je sljedeći put - kazao je Ježić.

Pojasnio je i da ga je Sander svašta tražio te da ni troškovi niza ručkova i večera koje je Ježić plaćao umjesto Sanadera nisu bili beznačajni.

Kako Ježić plaćanje troškova dečka Sanaderove kćeri u SAD-u do sada nije spominjao, upitan je da pojasni zašto to nije učinio, Ježić je odgovorio:

- Jer me za to nitko nije pitao. Po današnjem ispitivanju ispada da Sanader nije dobio ništa...

Ivo Sanader POZAMAŠNA SVOTA Kuće, umjetnine, računi... Evo što je Sanaderu i obitelji blokirano već devet godina

- Pa nisam dobio ništa - dobacio mu je Sanader.

- Nego tko je dobio? - uzvratio mu je Ježić.

Upitan odbija li spomenutih 250.000 eura, od pet milijuna eura za koje su ga cijeli dan ispitivali, Ježić je odgovorio:

- Ne.

Imao je potrebu objasniti i zašto Sanaderu nije dao barem 10.000 eura.

- Za gospodina Sanadera bi bilo dosta uvredljivo da sam mu došao s tim iznosom. Suđenje se nastavlja 10. svibnja, a Ježić bi tada na sud trebao donijeti i dokumentaciju koju je spominjao.

Video: Ivo Sanader daje izjavu prije odlaska u Remetinec

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • maziko:

  Ovaj uvijek nesto donosi,nesto uplacuje a novca i dokaza nigdje . Jednostavno vrati novac u proracun i vjerujem ti. Ovako sve iz pocetka. Ako si bio spreman takve ootuzbe danas iznijet,nemoguce da nisi i dokaze za to mogao ponijet.

 • Stari_Pjer:

  tipičan primjer, i ništa novo. Pravio se Sanaderu prijatelj, dok je ovaj bio na vrhuncu moći, a kad je pao, zabio mu dodatno nož u leđa. A, kako je naveo, upoznali su se negdje (čini mi se) 2003., počeli se ... prikaži još! družiti, i postali "prijatelji". ma jedno je i osnovno pravilo: PRIJATELJA možeš steći JEDINO I ISKLJUČIVO u djetinjstvu i mladosti. Poslije, naprosto, ne možeš steći prijatelja! Možete biti interesno povezani, ili kolege, ili međusobni kućni posjeti sa suprugama, itd., ali pravo, istinsko i jedino prijateljstvo formira se isključivo i jedino u djetinjstvu i mladosti!

 • Avatar vilapablo
  vilapablo:

  10 godina ova sudska trakavica traje i da smo normalna država, ovaj Ježić bi bio glavni kimos u ovom sudskom procesu skup s tužiteljima dorh-a koji selektivno određuju tko će biti krimos, a tko tzv. svjedok pokajnik, odnosno notorni lažljivac.