Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istraga zbog štete od 16 milijuna kuna za tvrtku i pet milijuna kuna za proračun

Sumnja se da osim toga što su oštetili trgovačko društvo za više od 14 milijuna kuna također su "u više navrata bez valjane pravne osnove i poslovno opravdanog interesa" nalagali plaćanje u inozemstvo na teret žiro računa tvrtke 2 260 000 kuna
18. travnja 2019. u 16:44 1 komentara 563 prikaza
Sud - sudac - sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Otvorena je istraga protiv četiri osobe zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na to kazneno djelo te utaje poreza.

majmun Prevarena Mlada Siščanka željela usvojiti majmuna pa ostala bez 5400 kuna

Osumnjičene su dvije žene, 54-godišnja državljanka Hrvatske i Srbije, zatim 50-godišnja hrvatska državljanka, 61-godišnjak iz Srbije i 50-godišnjak iz Hrvatske.

Riječ je o direktorici jedne tvrtke iz Bijelog Brda nedaleko od Osijeka i njezinoj kolegici, ovlaštenoj za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje novcem sa žiro računa tvrtke. "Operirali" su, sumnja se, od 1. veljače 2013. do 31. studenoga 2013. u Bijelom Brdu i Zagrebu. Da počine kaznena djela, tražili su to od njih, vjeruju istražitelji, treći i četvrti okrivljenik.

- Osnovano se sumnja da su, u nakani pribavljanja velike nepripadne materijalne dobiti za drugookrivljenicu, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik, a nakon što je prvookrivljenica dala ovlaštenje drugookrivljenici za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje novčanim sredstvima na žiro-računima trgovačkog društva, drugookrivljenica je sa žiro-računa navedenog društva u više navrata podigla ukupno 14.304.500 kuna. Prilikom svakog podizanja novca je 2000 ili 3000 kuna zadržavala za sebe, dok je preostale novčane iznose predavala trećeokrivljeniku i četvrtookrivljeniku čime je trgovačko društvo oštećeno za 14.304.500 kuna - priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

auto na polju Prevarant Dobio 14 mjeseci zatvora: Ostavljali mu aute, a on ih parkirao po poljima

Nadalje, kolegice su osumnjičene i da su "u više navrata bez valjane pravne osnove i poslovno opravdanog interesa" nalagale plaćanje u inozemstvo na teret žiro računa tvrtke 2.260.000 kuna.

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljena direktorica, kako bi izbjegla plaćanje PDV-a, u poslovne knjice proknjižila fiktivne izlazne račune tvrtki iz Rijeke, Zagreba i Sesveta, u iznosu od 18.171.998 kuna.

- Na temelju takvih fiktivnih računa je Poreznoj upravi (Područni ured Osijek) podnijela mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost u kojima je neosnovano iskazala da je navedeno društvo ostvarilo pravo na pretporez u ukupnom iznosu od 4.994.199 kuna, oštetivši time Republiku Hrvatsku za navedeni novčani iznos - navelo je Odvjetništvo.

Ministar Zdravko Marić o Nacionalnom programu reformi

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • tratincica68:

    Sta imamo lipu zemlju.svaki dan neki kriminal citas.treba bi nam zatvor bit na cila zemlja da ovo sve pozatvasas.a jadna nam majka.