Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA RATNI ZLOČIN

Saifu al-Islamu Gadafiju ipak će se suditi u Libiji

saif al-islam (1)
Reuters/PIXSELL
22.11.2011.
u 19:53

Luis Moreno-Ocampo, glavni tužitelj Međunarodnog suda u Haagu, izjavio je kako je sud izdao nalog za uhićenje Saifa al-Islama jer se vjerovalo da libijski pravosudni sustav nije sposoban procesuirati tako težak slučaj

Međunarodni kazneni sud u Haagu odustao je od zahtjeva za izručenje Saifa al-Islama, najstarijeg sina Moamara Gadafija te tako prepustio suđenje libijskom pravosuđu.

Luis Moreno-Ocampo, glavni tužitelj Međunarodnog suda u Haagu, izjavio je kako je sud izdao nalog za uhićenje Saifa al-Islama zbog ratnih zločina jer se vjerovalo da libijski pravosudni sustav nije sposoban procesuirati tako težak slučaj, piše BBC.

'Međunarodnu tjeralicu izdali smo u svibnju smatrajući kako trenutno stanje u Libiji ne omogućava pošteno i pravedno procesuiranje slučaja. No sada smo uvjereni u suprotno i pružit ćemo svu potrebnu pomoć libijskim vlastima' objasnio je Moreno-Ocampo.

Ovaj preokret uslijedio je u trenutku kada se očekuje objava nove prijelazne vlade koja bi trebala donijeti novi ustav te osigurati uvjete za održavanje demokratskih izbora.

Podsjetimo, Saif al-Islam uhićen je u subotu pri pokušaju bijega u susjedni Niger. Nakon uhićenja prevezen je u  zabačeni grad Zintan koji je pozicioniran duboko u planinskom lancu. Takvo ''izbjegavanje'' uplitanja glavnog grada Tripolija u slučaj izazvalo je sumnju svjetske zajednice i dokazalo kako Libijom vlada jaka lokalna i slobodno uređena vojska i slaba neautoritativna vlada.

Komentara 8

OD
oltar domovine
20:25 22.11.2011.

a normalno kad ga je Hag predlozio ovima sto su dosli na vlast a njihova se zna kao i naseg Joze ili na goli otok(saharsku pustinju medju lavove i tigrove ) ili vjesala !hehe

Avatar smrtfasizmu
smrtfasizmu
20:36 22.11.2011.

NATO i USA su naredili da se SAif al Islam ne odvede u Hag da ne bi procurile tajne i kriminal koji USA i NATO vodi! Sada kao vjeruju da ce Libija tj, lopovi i kriminalci, parcovi suditi posteno Saifu Al Islamu kao sto su sudili njegovom ocu i braci..! USA i NATO znaju da ce Saifa Al Islama Libija osuditi na smrt nakon samo 7 dana sudjenja...zato i ostavlja Libiji u ruke SAifa jer znaju da ce ga NATO-Parcovi ubiti po nalogu USA i NATO-a! Da npr. USA i NATO znaju da ce Libija braniti Saifa al Islama i da ga nece ubiti onda bi dali Libiji sankcije i sve sto je u njihovoj mogucnosti ako treba i silom da uzmu Saifa i da ga odvedu u Hag da bi mogli da ga otroju ili ubiju.. kao sto su uradili sa Hrvatskim Generalima i Slobodanom Milosevicem! Tu nema pravde, USA i NATO su najveci okupatori i lazovi koji radu kako je njima volja i to sve u znaki \" Demokracije i ljudska prava\" Allah, Gaddafi and Libya!

OB
-obrisani-
20:20 22.11.2011.

No to će biti test za libijsko pravosuđe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije