Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirovni pregovori

SAD spreman pustiti bivše talibanske vođe pod skrb Katara

guantanamo
AFP
30.03.2012.
u 10:33

Katar mora uvjeriti SAD da petorica nekadašnjih talibana neće moći izaći iz zemlje nakon što budu pušteni iz Guantanama

Ako katarska vlada osigura zadržavanje pet bivših talibanskih vođa unutar granica svoje zemlje, Amerika je spremna pustiti ih iz Guantanama, dio je nagodbe s afganistanskim militantima kojom SAD pokušava otvoriti mirovne pregovore. Kao dio nagodbe, ako Katar pristane na ponuđene uvjete, američko ministarstvo obrane, potvrdio je jedan od dužnosnika za Reuters, spremno je odustati od traženja da nekadašnji talibanski vođe budu premješteni u zatvor ili da svoje vrijeme provode u kućnom pritvoru te da budu pod stalnim nadzorom sigurnosnih snaga.

– Cilj je da pritvorenici nemaju mogućnost povratka u redove militanata – kazao je američki dužnosnik te naglasio kako je SAD spreman na smanjenje ograničenja ako  dogovor bude služio američkoj borbi protiv terorizma.

Iako je vlada predsjednika Baracka Obame spremna smanjiti kontrolu nad bivšim talibanskim vođama, Katar je poprilično suzdržan kad je riječ o ograničavanju kretanja pritvorenika. Upravo je pitanje prava kretanja jedan od uzroka trenutačnog zastoja u pregovorima SAD-a i talibana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije