Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Medvedev poručio Zapadu: 'Cijela Ukrajina pod Kijevom će izgorjeti'

Deputy head of Russia's Security Council and chairman of the United Russia party Dmitry Medvedev visits the Raduga State Machine Building Construction Bureau in Dubna
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.02.2023.
u 15:33

Njemačka je prikupila dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini, kazao je njemački glavni tužitelj u novinskom intervjuu objavljenom u subotu, dodajući da vidi potrebu za sudskim procesom na međunarodnoj razini

Novi projektili kojima će se udvostručiti domet Ukrajine u ratu s Rusijom uvršten je u američki paket vojne pomoći vrijedan više od 2,175 milijardi dolara, rekao je američki dužnosnik u petak. EU će pokrenuti humanitarni program razminiranja Ukrajine vrijedan 25 milijuna eura, potvrdio je potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

15:20 - Šef ureda Volodimira Zelenskog Andrij Jermak rekao je da je Ukrajina vratila 116 vojnika u sklopu razmjene ratnih zarobljenika, dok je Rusija obavijestila da je natrag dobila svoja 63 ratna zarobljenika.

Broj ruskih vojnika oko grada Mariupolja povećao se za oko deset do 15 tisuća, objavio je gradonačelnikov ured. Ukupan broj vojnika je sada 30 tisuća, a smješteni su u selima tog okruga.

Njemačka ima dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini "u troznamenkastom rasponu", rekao je glavni tužitelj zemlje Peter Frank. Za novine Welt Am Sonntag kazao je da vidi potrebu za sudskim procesom na "međunarodnoj razini". "Trenutno smo, na primjer, usredotočeni na masovna ubojstva u Buči ili napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu", rekao je Frank. 


13:11Portugal će poslati tenkove Leopard 2 Ukrajini, rekao je u subotu premijer Antonio Costa, ne precizirajući koliko.

Costa je dodao da je Portugal u pregovorima s Njemačkom za nabavu dijelova potrebnih za popravak određenog broja neispravnih tenkova Leopard koji se nalaze u portugalskom inventaru oružja.

"Trenutno radimo na tome da možemo isporučiti neke od naših tenkova", rekao je Costa novinskoj agenciji Lusa tijekom putovanja u Srednjoafričku Republiku.


11:39 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u intervjuu s ruskom novinarkom Nadanom Fridrikhson da će opskrba Ukrajine naprednijim američkim oružjem samo izazvati nove napade odmazde.

"Cijela Ukrajina koja ostane pod vlašću Kijeva će izgorjeti'', citirala ga je novinarka u pisanom intervjuu. 

Fridrikhson je upitala Medvedeva, koji je kao zamjenik Vijeća sigurnosti postao jedna od prominentnih proratnih figura u Rusiji od početka rata, bi li uporaba oružja većeg dometa mogla natjerati Rusiju da pregovara s Kijevom. 

"Rezultat će biti upravo suprotan. Samo moralne nakaze, kojih ima dovoljno i u Bijeloj kući i na Kapitolu, mogu tako raspravljati", odgovorio je Medvedev.


11:01 - Tijela dvojice britanskih volontera vraćena su nakon razmjene zarobljenika s Rusijom, objavila je Ukrajina. Potvrda o smrti Chrisa Parryja na prvoj liniji evakuacije civila stigla je prošlog tjedna nakon što su on i kolega Britanac Andrew Bagshaw nestali nakon što su krenuli prema gradu Soledaru u sukobima.

"Uspjeli smo vratiti tijela poginulih stranih dragovoljaca - Christophera Matthewa Perryja i Andrewa Tobiasa Matthewa, kao i tijelo poginulog vojnika dragovoljca - Ukrajinca koji je služio u Francuska legija stranaca - Jevgenija Olegoviča Kulika'', objavio je Andrej Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika.


10:37 - Kina je u subotu priopćila da se uzajamno političko povjerenje s Rusijom nastavlja produbljivati nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu posjetio zemlju ovaj tjedan i sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Kina je voljna surađivati s Rusijom u provedbi njihova strateškog partnerstva i promicanju napretka u njihovim odnosima, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin najavili su prije godinu dana u Moskvi strateško partnerstvo u svrhu suprotstavljanja utjecaju Sjedinjenih Država koje, kako su rekli, neće imati "zabranjenih" područja suradnje.

Ma se također sastao sa zamjenicima ruskog ministra vanjskih poslova Andrejem Rudenkom i Sergejem Veršinjinom tijekom svog posjeta od 2. do 3. veljače, navodi se u priopćenju.

Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj i multilateralnoj suradnji te međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, dodaje se.

Izjava dolazi neposredno nakon pojačane napetosti između Kine i Sjedinjenih Država zbog leta kineskog balona iznad američkog zračnog prostora.

Washington ga je opisao kao špijunski balon, a Kina kaže da je to civilni zračni brod koji se koristi u meteorološke i druge znanstvene svrhe.

Zbog toga je odgođen posjet državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini koji je trebao početi u petak.


9:29 - Glavni državni odvjetnik SAD-a Merrick Garland odobrio je zemlji da počne koristiti zaplijenjeni ruski novac za pomoć Ukrajini, objavili su američki mediji.

Garlandova je objava došla tijekom sastanka s ukrajinskim glavnim tužiteljem Andrijem Kostinom u Washingtonu, izvijestila je agencija France-Presse.

"Danas objavljujem da sam odobrio prvi prijenos oduzete ruske imovine za korištenje u Ukrajini", rekao je Garland.

Novac bi došao od imovine oduzete ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu nakon što je u travnju podignuta optužnica za navodno izbjegavanje sankcija, dodao je.

Kostin je pozdravio ovaj potez, za koji je rekao da će 5,4 milijuna dolara zaplijenjene imovine otići u "ponovnu izgradnju Ukrajine".

“Drago mi je vidjeti na djelu novi zakon usmjeren na zapljenu nezakonite imovine ruskih oligarha”, objavio je Kostin na Twitteru, zajedno sa slikom sebe i Garlanda tijekom sastanka.


8:03 - Njemačka je prikupila dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini, kazao je njemački glavni tužitelj u novinskom intervjuu objavljenom u subotu, dodajući da vidi potrebu za sudskim procesom na međunarodnoj razini.

"Trenutno smo, na primjer, usredotočeni na masovna ubojstva u Buči ili napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu. Do sada su tužitelji imali dokaze u troznamenkastom rasponu", rekao je Peter Frank za novine Welt am Sonntag.

Reuters je također izvijestio da su Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužili ruske snage za počinjenje zločina u Buči ubrzo nakon pokretanja njihove invazije prošle veljače. Moskva je odbacila optužbe. Rusija je također gađala ključnu infrastrukturu u Ukrajini, ali niječe da je namjerno gađala civile.

Njemačka je počela prikupljati dokaze u ožujku 2022. za procesuiranje mogućih ratnih zločina, uključujući intervjuiranje ukrajinskih izbjeglica i procjenu javno dostupnih informacija, rekao je Frank, dodajući da njemački tužitelji još ne istražuju konkretne pojedince.

>> VIDEO Kod Solovjova o Kosovu: Rusija će pomoći Srbiji da se oporavi od raspada Jugoslavije

Ključne riječi

Komentara 71

DU
Deleted user
10:24 04.02.2023.

Procurila e-pošta otkriva da je lobistička skupina povezana s Kremljem nudila plaćanja nekolicini europskih političara za promicanje proruske politike. Legitimiziranje aneksije Krima je glavni među njima

Avatar gremo20
gremo20
10:00 04.02.2023.

veliki noćni požar u skladištu nafte u ruskoj regiji Belgorod. Prema guverneru, osim skladišta nafte, zapalila se i obližnja tvornica čeličnih konstrukcija, koja je izrađivala raspone za Krimski most.

SE
Serđo23
20:55 04.02.2023.

Ma glavno je da slavenski narod gine s jedne i druge strane , a neko tamo trlja ruke od najvećeg biznisa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije