Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ PROTESTA 20 ZEMALJA

Austrija ostaje pri svome: Rusi mogu doći u Beč na zasjedanje OESS-a

Russian President Vladimir Putin visits Lomonosov Moscow State University in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
03.02.2023.
u 17:15

Medija ističu kako je šef austrijske diplomacije Alexander Schallenberg rekao kako on “sigurno neće učiniti povredu prava”, i kako se “međunarodno pravo mora poštovati i onda kada to nije popularno”. Dakle, iz svega iznesenog, Austrija očito ostaje pri svome, unatoč burnim i oštrim prosvjedima više od 80 parlamentaraca iz 20 zemalja, među kojima su i Velika Britanija, Poljska, Njemačka, Belgija, Češka, Kanada itd, konstatiraju mediji.

Kako danas izvještava austrijski dnevni list “Die Presse”, ali i ostali austrijski mediji, pozivajući se na informacijama iz ruskih krugova, austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova zajamčilo je ruskom izaslanstvu da će njegovim članovima izdati vizu za sudjelovanje na zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) , koje će se održati 24. veljače u bečkom Hofburgu. I to, upravo na prvu godišnjicu početka agresije Rusije na Ukrajinu. Kako pišu domaći mediji, austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova, unatoč burnih protesta nekih zemalja članica OESS-a i dalje tvrdi da je obavezno izdati vize ruskom izaslanstvu za sudjelovanje na sastanku u Beču 23. i 24. veljače, pozivajući se pritom na međunarodne obveze Austrije kao zemlje u kojoj OESS ima svoje stalno sjedište.

Medija ističu kako je šef austrijske diplomacije Alexander Schallenberg rekao kako on “sigurno neće učiniti povredu prava”, i kako se “međunarodno pravo mora poštovati i onda kada to nije popularno”. Dakle, iz svega iznesenog, Austrija očito ostaje pri svome, unatoč burnim i oštrim prosvjedima više od 80 parlamentaraca iz 20 zemalja, među kojima su i Velika Britanija, Poljska, Njemačka, Belgija, Češka, Kanada itd, konstatiraju mediji. Parlamentarci tih zemalja su uputili protestno pismo austrijskoj Saveznoj vladi s zahtjevom da odbije izdavanje viza ruskim parlamentarcima koji su na međunarodnoj listi sankcioniranih osoba zbog agresije Rusije na Ukrajinu i tako im onemogući dolazak u Beč na zasjedanje PS OESS-a, konstatiraju mediji.

Rusi su zadnji put bili sudionici zasjedanja 2021. godine. Nakon toga, na dva naredna zasjedanja OESS-a, kada su zemlje domaćini bile Velika Britanija i Poljska, ruskom je izaslanstvu odbijeno izdavanje viza. Austrijski mediji se u svojim izvještajima pozivaju na današnju izjavu vice-šefa Vanjskog odbora ruskog Federativnog vijeća Vladimira Dzhabarova datu novinama “Parlamentarskaja Gazeta” u kojoj ističe: “Sada se bavimo dobivanjem viza i pripremamo za putovanje. Mislim da će sve biti normalno”. Ruski je dužnosnik napomenuo kako izaslanstvo njegove zemlje u Beču mora računati “na ozbiljne napade u raspravama”.

“Razumijemo da će se protiv nas izjasniti svih 30 država NATO-a, koje su i članice OESS-a”, rekao je Dzhabarov, prenose mediji. Uz konstataciju kako su Rusi, prema iznesenom, očito spremni na svoju poziciju. OESS inače okuplja 57 država članica iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Njegova je članica i Hrvatska, od 1992. godine. Ono što mediji također navode kao veliki problem je da se u Beču 24. veljače, istoga dana kada zasjeda Parlamentarna skupština OESS-a, u bečkom Hofburgu navečer održava kontroverzni “Bal akademičara” krajnje desne političke scene, u organizaciji bečkog ogranka krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), na koji tradicionalno dolaze i brojni sudionici iz inozemstva. Prema pisanju medija, austrijski ministar vanjskih poslova Schallenberg je navodno već upozorio rusko izaslanstvo da se drži dalje od tog bala. Uz opasku, da ako unatoč toga posjete bal to će biti “eklatantna povreda međunarodnog prava”. Ruski su političari prijašnjih godina rado dolazili na taj bečki bal ultradesničara, koji svake godine izaziva velike prosvjede ljevičara i raznih drugih organizacija s lijevog političkog spektra.

Video: Savo Štrbac o Milanoviću i Plenkoviću

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
17:34 03.02.2023.

Što bi značilo da Velika Britanija i Poljska ne poštuju međunarodno pravo...

Avatar El Indio
El Indio
08:04 04.02.2023.

Rusija za europsku sigurnost i suradnju? Austrija prolupala ili joj krivo sto nije bila pod Warsawskim paktom

ST
Stvarnost
22:25 03.02.2023.

Pametni znaju da ce se ovo jednom zavrsiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije