Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbijena ustavna tužba

Sad je legitimno i lobiranje pri izboru sudaca

Snježana Bagić
Foto: Stringer/Pixsell
06.03.2016.
u 00:15

Ustavni sud dao je za pravo Državnom sudbenom vijeću što je u županijske sudove u Zagrebu i V. Gorici izabralo suce s manje bodova

Ustavni sud se prvi put očitovao o novoj, subjektivnijoj metodologiji Državnog sudbenog vijeća pri izboru sudaca, što, ne samo po ocjeni zakinutih sudaca, otvara vrata voluntarizmu. Odbijanjem ustavne tužbe sutkinje Općinskog suda u Novom Zagrebu Snježane Ivanković dano je za pravo DSV-u što je između 98 kandidata za Županijski sud u Zagrebu i 64 za ŽS u Velikoj Gorici izabrao kandidate s manjim brojem bodova od nje! To je odluka Drugog vijeća Ustavnog suda kojim je predsjedala Snježana Bagić, a članovi su bili Mato Arlović, Mario Jelušić, Antun Palarić, Duška Šarin i Miroslav Šeparović.

Viši sudovi ocjenjuju kandidate (poštovanje norme, rokova i uspješnost odluka...) i tomu se pribrajaju bodovi (do 20) koje članovi DSV-a daju za tzv. strukturirani razgovor pa se izrađuje lista prvenstva s ukupnim bodovima.

Kvalitetniji s manje bodova

Ivanković je sa 151 bodom dijelila četvrto do šestog mjesta za sud u Velikoj Gorici, a izabrani su Perica Norac Kevo i Nikola Ramušćak koji nisu bili među prvih deset. U Zagrebu je bila od šestog do osmog mjesta, a izabrano je četvero sudaca među kojima Tomislav Aralica i Josip Grubišić koji su imali bod manje od Ivanković, a pet manje od prvog na obje liste Ivana Stipčića. DSV je obrazložio da je njihov izbor bio posljedica male razlike u bodovima koja “ne ukazuje na stvarnu razliku u kvaliteti” te da lista prvenstva nije “bezuvjetni nalog za imenovanje”, već samo “bitan čimbenik” na koji se nadograđuju “saznanja o prednostima i nedostacima kandidata koji nisu obuhvaćeni ocjenom sudačkog vijeća, niti ih je moguće pouzdano uočiti u razgovoru s članovima Vijeća”. Kao primjer su naveli sposobnost prenošenja znanja, rješavanja složenih predmeta, renome, intelektualni i obrazovni potencijal... A saznanja o tomu članovi DSV-a crpe u žalbenim i sličnim postupcima, kroz stručna savjetovanja, radionice, stručne radove, razmjenom informacija s drugim članovima DSV-a... “Ovakvim postupanjem, odgovorno provedenim, ne proširuje se područje proizvoljnosti i prekomjerne subjektivnosti, već se na taj način postiže stvaranje potpunije slike o kandidatima”, tvrde u DSV-u, prigovarajući zakonskoj metodologiji što ne uzima u obzir sve relevantno te upozoravaju na ograničenost statistike.

“DSV je unaprijed odlučio”

No, Ivanković u tužbi navodi da DSV nije pokazao interes za vrednovanjem njezinih “drugih aktivnosti”: više od 30 godina norma iznad 120 posto, pa i od 2002. do 2011. kad je bila predsjednica suda iako nije morala suditi, sudionica je više državnih zemljišnoknjižnih projekata, bila na ispomoći u ŽS u Zagrebu... DSV joj je za razgovor dao 7 bodova, a Ramušćaku 19. “Očito je da su članovi DSV-a unaprijed odlučili da neke kandidate podrže bez obzira na broj bodova”, zaključuje sutkinja za koju metodologija i sustav bodovanja gube svrhu i smisao.

DSV tumači kako lista predstavlja polaznu osnovu za odluku, a i Ustavni sud tumači da lista ne može biti preslikana u odluku DSV-a jer bi onda bila upitna samostalnost DSV-a pa tu za njih nema samovolje. Znači li da su bivši sazivi DSV-a koji su preslikavali listu prvenstva u svoje odluke bili nesamostalni!? Ne krije li nova metoda opasnost da lobiranje u sudstvu i voluntarizam DSV-a postaju legitimni!? 

>> 'Lustracija u sudstvu je trebala biti napravljena 90-ih godina' 

>> Ante Šprlje: Promjene Ustava moguće već do kraja godine

Komentara 7

AR
aristip
10:05 06.03.2016.

Državno sudbeno vijeće je nešto najpokvarenije što postoji u "pravosuđu" od njih je možda gori samo Ustavni sud.

Avatar comparator
comparator
10:12 06.03.2016.

Nemam hvala Bogu iskustva o pravosuđu osim u zeljišno-pravnom smislu kojeg i danas ocjenjujem s dva minus jer nema logike s potrebama današnjice ,a ako je takav slučaj i s drugim dijelovima pravnog sustava onda smo u banani. Znam samo kako nije dobro što građani nemaju nikakav uvid u hijerarhiju i kako je ona uspostavljena . Zanima me i koliko politika utječe na brzinu i učinkovitost te svakako i pravdu .

GM
Gjuro-Mrki
10:35 06.03.2016.

znači imam šanse i ja kao"drenovi pravnik".naći ću ja potrebit broj lobista(nije mi problem lova),korumpirani dečki buju drukali za moju malenkost.normalno prije te investicije,analitičari moreju videti jeli to DUL(dobro uložena lova).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije