Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MRAČNA PROŠLOST

SAD: Imigracijske vlasti uhitile Demjanjuka, sud zaustavio deportaciju

15.04.2009.
u 10:37

Američke imigracijske vlasti u utorak su u njegovu domu u Clevelandu u Ohiju uhitile 89-godišnjeg Johna Demjanjuka, bivšeg čuvara nacističkog logora da bi ga izručile Njemačkoj, no žalbeni sud je u posljednjem trenutku zaustavio njegovu deportaciju.

Demjanjuka, kojeg je šest agenata imigracijske službe iznijelo iz kuće u invalidskim kolicima, tereti se za smrt 29.000 Židova u nacističkom logoru smrti Sobiboru u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugoga svjetskog rata.

Njegova obitelj i odvjetnici tvrde da je 89-godišnji Demjanjuk previše bolastan za deportaciju. Odvjetnici su žalbenom sudu podnijeli žalbu protiv naloga o izručenju, koju je sud u utorak prihvatio i do daljnjeg odgodio provedbu naloga, izvijestio je MSNBC News.

Tročlano sudsko vijeće saveznog suda u Cincinatiju odobrilo je Demjanjukov zahtjev da se postupak zaustavi, dok se ne razmotri zahtjev za preispitivanje naloga o izručenju. Odvjetnici su u zahtjevu istakli kako bi ozbirom na starost i bolest njihova klijenta, izručenje u Njemačku bilo jednako mučenju.

Bivši Demjanjukov zet i glasnogovornik obitelji Ed Nishnic izjavio je da je obitelj doživjela veliko olakšanje nakon odluke suda. Za sad nije poznato kada će Demjanjuk biti vraćen u svoj dom u četvrti Seven Hills u predgrađu Clevelanda.

Demjanjuk opovrgava optužbe tvrdeći da su ga Nijemci zarobili u njegovoj rodnoj Ukrajini i da je tijekom rata držan kao ratni zarobljenik. U SAD je stigao 1952. kao izbjeglica i nastanio se u Clevelandu gdje je radio u autoindustriji.

Godine 1977. prvi je put optužen za ratne zločine, a teretilo ga se da je on "Ivan Grozni" iz logora smrti Treblinka. Američko državljanstvo oduzeto mu je 1981., a 1986. je izručen Izraelu.

Osuđen je na smrt 1988., no 1993. je izraelski Vrhovni sud poništo presudu, utvrdivši da on nije bio "Ivan Grozni". Demjanjuk se vratio u SAD, no godine 2002. ponovno gubi američko državljanstvo jer je dokazano da je radio u nacističkim logorima, što nije prijavio ulazeći u zemlju.

Godine 2005. sud je odobrio njegovu deportaciju u Ukrajinu, Njemačku ili Poljsku. Njemačka je u ožujku 2009. izdala nalog za njegovo uhićenje, a agenti Imigracijske službe danas su ga uhitili, no sud je odgodio izručenje.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije