Naslovnica Vijesti Svijet

SAD će jamčiti za Kimov režim u Sjevernoj Koreji ako im preda nuklearno oružje

Pristane li Pjongjang na cjelokupnu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju na planiranom summitu sa SAD-om 12. lipnja, Washington će razmotriti davanje jamstva Kimovu režimu i taj stav uključiti u zajedničku izjavu dvojice vođa, navodi se u izvješću
17. svibnja 2018. u 09:33 21 komentara 761 prikaza
Mike Pompeo i Kim Jong Un
Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL

Sjedinjene  Države tražile su od Sjeverne Koreje da im u roku od šest mjeseci pošalje nuklearne bojne glave, interkontinentalne balističke projektile (ICBM) i drugi nuklearni materijal, objavio je u četvrtak list Asahi pozivajući se na nekoliko izvora bliskih sjevernokorejskim zbivanjima.

Donald Trump UPITAN SUMMIT Trump o upitnom sastanku s Kim Jong Unom: 'Nema odluke, nismo o ničemu obaviješteni'

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu prilikom susreta ovaj mjesec da bi Washington mogao skinuti Pjongjang s popisa država sponzora terorizma ako Sjeverna Koreja dopremi nuklearno oružje, navodi list.

Pristane li Pjongjang na cjelokupnu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju na planiranom summitu sa SAD-om 12. lipnja, Washington će razmotriti davanje jamstva Kimovu režimu i taj stav uključiti u zajedničku izjavu dvojice vođa, navodi se u izvješću.

Sjeverna Koreja dovela je u pitanje summit između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa, susret bez presedana koji bi trebao biti sljedeći mjesec te osudila američko-južnokorejske vojne vježbe kao provokaciju, otkazavši pregovore na visokoj razini sa Seulom.

Južna Koreja nastoji posredovati i premostiti jaz između SAD-a i Sjeverne Koreje kad se pokazalo da postoje "neke razlike u stajalištima" uoči planirana summita, rekao je dužnosnik južnokorejske predsjedničke Plave kuće u četvrtak.

On je dodao da se južnokorejska vlada i predsjednik Moon Jae-in namjeravaju aktivnije zauzeti "u ulozi posrednika" u raznim kanalima između Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Mjere koje je Sjeverna Koreja poduzela da ublaži napetosti na Korejskom poluotoku trebaju biti priznate i sve druge strane, pogotovo SAD, trebale bi njegovati mogućnost za mir, rekao je vodeći diplomat kineske vlade Wang Yi.

Wang, državni tajnik i ministar vanjskih poslova, to je izjavio u srijedu u Parizu, gdje je u službenu posjetu, objavilo je na službenoj stranici kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kim Jong Un i Mike Pompeo opet napeto SAD će razmotriti priopćenje Sjeverne Koreje A. A. Jadou: Mi Palestinci nikada nećemo odustati od borbe za Jeruzalem Dr. Amal Azmi Jadou Neka Trump Izraelu daruje neki američki grad, ne naš Jeruzalem Kim Jong Un i Moon Jae-in PROVOKACIJE Kim Jong-un suspendirao razgovore s J. Korejom, upitan i summit s Trumpom
Sezona skijanja
Sezona skijanja
Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

A1 izdvaja za Vas

  • kimi:

    Bucko će napraviti fatalnu grešku ako poveruje u ove bajke. Da mu nije bilo atomke odavno bi ga popeglali...

  • Toni70:

    SAD će jamčiti za Kimov režim u Sjevernoj Koreji ako im preda nuklearno oružje Pametnije ne ide . Samo da podsjetim Sadam je pilio stotine svojih SKUD raketa ... Znamo svi da ga Buš objesio točno na Ramadan , vjerovatno ... prikaži još!tno da razvesli i oduševi sve Muslimane . Koji kako znamo danas uživaju slobodu demokraciju i veliko demokratsko blagostanje - u odnosu na stanje . ( ili sranje jako slično ) -stanje Dobro to vješanje je bilo za kaznu jer nije imao bojne otrove a znaju 100% kad je kupio to od njih sve potroši na Kurde - Američke saveznike za ratovati sa neposlušnim Turcima ..( Samo jedan Ruski zrakoplov skinuše ) . Kim ima Atomske njega zato možda "neće" ! Ako ne prođe slučajno kao i njegov bratić da ga ženske namažu sa pravim prahom i ode odmah za čas brzo u nebo . Dok kilavi Putinov otrov ništa koristi - kao da je iz engleske kemiske tvornice koja je samo 11 km od mjesta događaja sramote .... Ovaj prijedlog bi mogao dati i Putinu da mu preda sve Atomsko i da uživa sigurnost i sreću diktature uz Američki blagosov - ugovor, naravno dok se ne predomisli Tramp-ator ili ga se jednostavno više neće da pridržava zbog nema problema uvjek se nađe ..... .......

  • KaraMarko:

    Au USA ce jamciti...pa koja budala ce nasesti jos na to... Kim?! Tesko...