Naslovnica Vijesti Svijet

Trump o upitnom sastanku s Kim Jong Unom: 'Nema odluke, nismo o ničemu obaviješteni'

Ranije je Bijela kuća rekla da se još uvijek nada  da će se summit održati, ali da je Trump spreman na teške pregovore.
16. svibnja 2018. u 21:02 6 komentara 535 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je priznao da nije sigurno da će doći do njegovog planiranog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom i rekao da će Washington ustrajati da se Sjeverna Koreja odrekne nuklearnog oružja iako Pyongyang prijeti da će se zbog toga povući sa sastanka.

Kim Jong Un i Moon Jae-in PROVOKACIJE Kim Jong-un suspendirao razgovore s J. Korejom, upitan i summit s Trumpom

Sjeverna Koreja je u srijedu dovela u pitanje summit predviđen za 12. lipnja u Singapuru rekavši da možda neće doći na njega ako Washington nastavi zahtijevati da se ona jednostrano odrekne nuklearnog oružja. Sjeverna Koreja je otkazala i razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom planirane za srijedu okrivivši za otkazivanje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje koje je nazvala "provokacijom". 

"Morat ćemo vidjeti", rekao je Trump novinarima u njegovom Ovalnom uredu na pitanje je li summit još uvijek u planu.

"Nema odluke, nismo o ničemu obaviješteni... Ništa nismo vidjeli, ništa nismo čuli", odgovorio je i dodao je da će nastaviti ustrajavati na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Ranije je Bijela kuća rekla da se još uvijek nada  da će se summit održati, ali da je Trump spreman na teške pregovore.

"I dalje se nadamo da će se sastanak dogoditi i radimo u tom smislu, ali smo istodobno svjesni da bi pregovori mogli biti teški", rekla je nešto ranije glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders za mrežu Fox News.

"Kao što je predsjednik rekao više puta, spremni smo za taj susret i ako se dogodi, dobro, ako ne obavijestit ćemo o tome", istaknula je Sanders i najavila "nastavak sadašnje kampanje maksimalnog pritiska".

"Ako nas Sjedinjene Države pokušaju stjerati u kut i jednostrano nas nagnati da odustanemo od nuklearnog programa, više nećemo biti zainteresirani za takav dijalog", rekao je u srijedu zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwan, a prenijela je službena agencija KCNA.

On je kritizirao savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a Johna Boltona koji je pozvao da se Sjeverna Koreja brzo odrekne njenog nuklearnog arsenala po sporazumu poput onoga s Libijom koja je odustala od programa proizvodnje oružja za masovno uništenje.

Sjeverna Koreja se sukobila s Boltonom još dok je radio u Bushovoj administraciji.

Sanders nije željela potvrditi da će se tražiti model koji zagovara Bolton i rekla da će se odnosima s Pyongyangom slijediti "model predsjednika Trumpa".

"On će to voditi na način koji on smatra odgovarajućim. Sto posto smo sigurni... on je najbolji pregovarač", rekla je.

Kim Kye Gwan je, nazvavši ih "apsurdnim", ismijao Boltonove sugestije da bi pregovori sa Sjevernom Korejom trebali biti slični onima koji su doveli do toga da Libija 2004. isporuči dijelove svog nuklearnog programa SAD-u.

"Svijet predobro zna da naša zemlja nije ni Libija ni Irak koja je zadesila bijedna sudbina", rekao je Kim očito je referirajući se na sudbine libijskog čelnika Moammara Gaddafija i bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina.

On je rekao da je Sjeverna Koreja zemlja s nuklearnim oružjem dok je Libija još u početnoj fazi razvoj takvog oružja.

Donald Trump
1 / 11
Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom
Kim Jong-un Pomirenje? SAD: Ukinut ćemo sankcije Sjevernoj Koreji ako udovolji zahtjevima Kim Jong Un i Mike Pompeo opet napeto SAD će razmotriti priopćenje Sjeverne Koreje Mike Pompeo i Kim Jong Un GESTA DOBRE VOLJE Trojica oslobođenih američkih državljana iz Sjeverne Koreje doputovala u SAD
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • robertbruckner:

    Tramp nezna a novine znodo, sigurno je Kim Jong nazvav novine i rekev: sastanak z Trampom je upitan, izgljeda se se neki novinor nalokav viskija i neje znav onak nalokani kaj pise a to su unda prenjelje se tzv "nezavisne" ... prikaži još! novine kak su i nase, a culji smo Profesora Hebranga na Otvorenom kaj je rekev za novinore i ove kaj delaju na teljeviziji a rekev je: VI LAZETE U BOJI, atobogaj mu velji: kaj mi lazemo a Hebrang odgovara: da vi lazete u boji.

  • robertbruckner:

    Evo kaj je Tramp izjavio za AZILANTE Koje EU naziva "izbjeglicama" a onda svaki izbjeglica mora staviti zahtjev za azil, kaj su onda ak ne azilanti; Trump wettert gegen Flüchtlinge «Das sind keine Menschen, das sind Tiere» pise dansnji njemacki bild

  • aabbcc:

    Jadna je ta demokratska J. Koreje kada trump mora da pregovara sa Kimom.