Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domagoj novokmet

Sa 17 počeo voditi Briljanteen, a sada sjeda u fotelju ravnatelja

'ekran...zagreb...17.04.2007. hrt, dobro jutro hrvatska, voditelji, blazenka leib i domagoj novokmet,  foto: goran stanzl'
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
15.07.2012.
u 16:00

Iako je u srednjoj školi bio zaljubljen u informatiku i matematiku, 35-godišnjeg diplomiranog ekonomista životni je put odveo pred kamere HTV-a. Na državnoj televiziji radio je kao novinar, voditelj, scenarist, producent i urednik

Izbor Domagoja Novokmeta za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a za sljedećih šest mjeseci iznenadio je mnoge koji se pitaju ima li 35-godišnjak dovoljno iskustva da preuzme funkciju šefa javne televizije, ali ne i njegove kolege koji su ga upoznali još kao tinejdžera, kada je postao voditelj emisije za mlade “Briljanteen”.

Znat će se postaviti

Novinarka i voditeljica Ines Preindl-Radišić u “Briljanteen” je došla 1995., godinu dana nakon Novokmeta, kad su se i upoznali. Njihova poslovna suradnja prerasla je u prijateljstvo, a zajedno su nastavili raditi i u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

– Zajedno smo odrastali na HTV-u. I dok je imao 18 bilo je jasno da ima kliker za televiziju i da je talentiran. Uvijek je bio radoznao, sve ga zanima i ima široko znanje. Bez obzira na to s kojom temom mu se novinar obrati s pitanjem, modnom, znanstvenom ili nekom trećom, ima odgovor. I što je najbitnije, njegov korektan odnos prema kolegama nije se promijenio s njegovim uspjehom. Uvijek će sa svakim rado popričati – kaže Ines Preindl-Radišić. Vjeruje da će biti sjajan ravnatelj HRT-a.

– Prošao je sve stube, a kao diplomirani ekonomist ima i menadžersku crtu. Veliki mu je plus i to što je prošao mnoge mandate i teška razdoblja na HTV-u. Poznaje materiju i problematiku kuće i mislim da će raditi za dobrobit televizije, a ne za vlastitu dobrobit. Sigurno će se znati postaviti – obrazlaže.

Superlativima novog šefa zasipa i Gordana Mrđen, urednica emisije “Briljanteen” koja se emitira već 18 godina. U njoj je Domagoj ostao do kraja šeste sezone, a osim voditeljskog i novinarskog iskustva, u popularnoj emisiji istesao je i posao scenarista.

– Pouzdan i ambiciozan mladi čovjek – jasna je Mrđen. “Briljanteen” je, dodaje, iznjedrio mnoge dobre i uspješne novinare, voditelje...

– Kroz “Briljanteen” su uvijek prolazili toliko kvalitetni ljudi da mi uvijek bude žao kad netko ode – kaže.

S Novokmetom je kasnije kao urednica Redakcije za djecu i mlade HTV-a radila i dječju emisiju “Dizalica”, a Domagoj se u njoj osim kao voditelj i scenarist pojavljivao i u kostimu maskote emisije, Bemba. Pisao je scenarije i za druge televizijske emisije HRT-a, uključujući Doru. Javnosti je ipak najpoznatiji kao voditelj emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, u koju je došao 2004. Iako je s Domagojem u paru vodila samo nekoliko emisija tijekom godišnjih odmora, Karmela Vukov-Colić dovoljno ga je upoznala.

– Odličan, pametan, elokventan, korektan i inteligentan čovjek! Držim mu fige na novoj funkciji – poručuje Karmela. A odnos njegovih mladih godina i zahtjevne funkcije koju je preuzeo komentira sintagmom: – Na mladima svijet ostaje!

Domagoj Novokmet rođen je 22. ožujka 1977. u Zagrebu. Najstariji je od trojice braće, a tijekom školovanja u zagrebačkoj XV. gimnaziji bio je zaljubljen u informatiku i matematiku. Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Voditelj “Briljanteena” postao je još kao srednjoškolac, sa 17 godina.

– Na audiciju za “Briljanteen” došao sam s jednog poprilično dobrog tuluma i improvizirao sve što se tražilo od mene – rekao je Novokmet u intervjuu za Ekran prije tri godine. No, kombinacija neispavanosti i jake želje pokazala se dobrom i dobio je mjesto, a ubrzo se okušao i u novinarskom poslu.

Izlet u glumačke vode

– Jedini problem koji sam imao bila je koncentracija. Pa bih umjesto “dobro jutro” rekao “dobra večer” i obratno. No, to mi se događa i danas. Trema je tada bila jednaka onoj koju proživljavam i dalje. Ona uglavnom prođe kad se upali kamera pa je zalije adrenalin, a na kraju svake emisije i danas se osjećam dobro kao da sam pretrčao maraton – govorio je tada.

Svestranost ga je odvela i na kratak izlet u glumačke vode te se 2005. pojavio u jednoj epizodi serije “Bitange i princeze”. Član je HND-a, Hrvatskog društva filmskih djelatnika i Volonterskog centra Zagreb, u kojem je u dva mandata bio i član Upravnog odbora, a 2010. imenovan je za urednika Mozaičnog programa HTV-a.

Bliski Novokmetu uvijek će istaknuti njegovu obiteljsku crtu. Sa suprugom Orianom Ivković-Novokmet, novinarkom Tportala, ima dva sina. U Zadru, rodnom gradu njegove supruge, provode gotovo svaki ljetni odmor, no ove godine na ljetovanje će samo Oriana s djecom jer za novog čelnika HRT-a odmora neće biti.

Ključne riječi

Komentara 122

CR
crnaguja1950
15:17 17.07.2012.

njegova jedina i najbitnija kvalifikacija je da se slizao s boljševičko-komunjarskom strujom na prisavlju i da beskrupulozno sada može kadrovirati po njihovim željama.i tako već godinama....i sve to mi plaćamo.

MA
mastermind
19:00 15.07.2012.

Sve manjine su se lijepo uhljebile na SRT-u (HRT) i sada glume većinu. nazdravlje.

Avatar cannabinoid
cannabinoid
18:15 15.07.2012.

ja bi vise volio da je Hloverka ravnateljica :/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije