Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

S dolaskom ljetnih dana i vrućina konzumirajte alkohol još odgovornije

Foto: PR
1/4
27.06.2022.
u 09:27

Stiglo nam je ljeto i velike vrućine tijekom kojih se pokušavamo osvježiti na razne načine, kada nam se hladna alkoholna pića čine kao izvrsno sredstvo rashlađivanja. Međutim, konzumacija alkoholnih pića tijekom ljetnih vrućina donose niz dodatnih rizika na koje trebamo obratiti pažnju.

Budući da se po ljeti pojačano znojimo i gubimo veliku količinu tekućine i elektrolita, najveći rizik za organizam predstavlja dehidracija, jer je alkohol diuretik koji pospješuje gubitak tekućine iz tijela.

Dodatan rizik za organizam predstavlja kombinacija opijenosti i dehidracije, što kod nekih osoba može uzrokovati osjećaj smušenosti i gubitka koordinacije, koji obično nastupaju nakon konzumiranja većih količina alkohola, zbog čega se preporuča dodatna razina opreza i umjerenosti tijekom konzumiranja alkoholnih pića tijekom ljetnih mjeseci. Ukoliko se odlučite osvježiti uz alkoholno piće, stručnjaci preporučaju povećani unos vode, kako bi se zaštitili od negativnih efekata dehidracije. Jedan od savjeta je da na svaku konzumiranu jedinicu alkohola popijemo barem dva do tri decilitra vode.

Saznajte više o odgovornoj konzumaciji alkohola

O spomenutim jedinicama alkohola, ali i drugim zanimljivostima vezanim uz konzumaciju alkohola možete saznati putem kviza o odgovornoj konzumaciji alkohola na ovom linku. Kviz pruža smjernice i odgovore na ključna pitanja o umjerenoj konzumaciji alkohola, pojašnjava razlike između umjerene i pretjerane konzumacije, sadrži savjete o odgovornom uživanju i objašnjava razlike u alkoholnim pićima.

Konzumacijom alkoholnih pića na umjeren i odgovoran način, unutar propisanih prehrambenih smjernica za umjerenu konzumaciju alkohola  iskazujemo odgovornost prema sebi i drugima.  Kako bi povećali informiranost javnosti o umjerenoj konzumaciji alkohola HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića je istovremeno s 11 europskih zemalja lansirala kviz. Hrvatska se navedenom inicijativom priključila projektu koji je pokrenuo spiritsEUROPE, europsko udruženje koje okuplja sektor jakih alkoholnih pića kroz 31 nacionalno udruženje.

Što je umjerena konzumacija alkohola?

HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je edukativnu mrežnu stranicu www.konzumirajodgovorno.hr na kojoj se mogu naći korisne informacije o umjerenoj konzumaciji alkohola. Na stranici se mogu naći korisne informacije o utjecaju alkohola na organizam i zdravlje, upozorenja o skupinama za koje konzumacija alkohola nije preporučljiva, s posebnim naglaskom negativnog utjecaja alkohola na maloljetnike. Stranica sadrži korisne savjete i educira roditelje kako pristupiti i razgovarati s djecom i mladima kada je riječ o alkoholu. Navedenom inicijativom Hrvatska se priključila drugim europskim državama koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola.

Kada NE konzumirati alkohol?

Alkohol nije preporučljivo konzumirati u situacijama kad učinci alkohola mogu ugroziti vašu sigurnost ili zdravlje: primjerice ako ste maloljetni, za vrijeme vožnje, ako ste trudni ili dojite, radite na visini, uzimate medicinsku terapiju ili ste na radnome mjestu. Kao roditelj morate biti svjesni rizika povezanih s maloljetničkom konzumacijom alkohola i svojim ponašanjem biti primjer djeci. Mislite da znate sve što treba znati o odgovornoj konzumaciji?

Riješite kratki kviz i provjerite svoje znanje na linku.

HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića osnovana je 2019. godine, a osnovale su je: Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Badel 1862 d.d., Diageo Hrvatska d.o.o., Pernod Ricard d.o.o., PPD Hrvatska d.o.o., G3 Spirits d.o.o. i Stock

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije