Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKT PETERBURG

Broj žrtava porastao na 14, napadač je mladi Kirgistanac Akbarzon Džalilov

Sankt Peterburg
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
04.04.2017.
u 12:31

Prethodno je bio osumnjičen jedan bradati muškarac kojeg su snimile sigurnosne kamere, no on se sam prijavio policiji i ustvrdio da nije povezan s napadom

Broj žrtava eksplozije u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu popeo se na 14,  a ranjenih je 49 i oni su još u bolnici, rekla je danas ruska ministrica zdravlja Veronika Skvortsova.

"Sve ozlijeđene liječe najbolji stručnjaci", rekla je u komentaru koji prenose državni mediji.

Kirgistanska sigurnosna služba identificirala je osumnjičenog kao Akbarzona Džalilova, rođenog 1995, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Ruske su vlasti prije rekle da traže dvoje srednjoazijskih državljana, muškarca i ženu u dobi oko 20 godina, nakon analize video snimke nadzorne kamere. Prethodno je bio osumnjičen jedan bradati muškarac kojeg su snimile sigurnosne kamere, no on se sam prijavio policiji i ustvrdio da nije povezan s napadom.

Putin položio buket cvijeća

Za eksploziju u vlaku metroa u Sankt Peterburgu, u kojoj je jučer poginulo 11 ljudi, a ozlijeđeno 45, odgovoran je bombaš samoubojica povezan s radikalnim islamistima, izvijestila je ranije ruska agencija Interfax pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je bio u posjetu Sankt Peterburgu kada se dogodio napad, obišao je navečer mjesto eksplozije i položio buket cvijeća kod ulaza u stanicu metroa.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je "barbarski kukavički teroristički napad" u Sankt Peterburgu te zatražilo da se počinitelji zločina izvedu pred lice pravde, a američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley poručila je da će "SAD podržati Rusiju u borbi protiv ekstremista koji nastavljaju besmislene napade na nevine ljude".

Ruski državni protuteroristički odbor priopćio je kako je još jedna eksplozivna naprava pronađena na različitoj postaji metroa, sakrivena ispod aparata za gašenje požara, no da je uklonjena. 

Rusija je u prošlosti bila meta mnogobrojnih bombaških napada koji su često ciljali na javni prijevoz. Za većinu njih okrivljeni su islamistički pobunjenici iz ruskog područja sjevernog Kavkaza.

Tamošnji separatizam je većim dijelom ugušen, no sigurnosni stručnjaci tvrde kako je ruska vojna intervencija u Siriji učinila Rusiju potencijalnom metom novih islamističkih napada. 

2010. poginulo 38 ljudi

Napadi na Rusiju u prošlosti su bili koncentrirani na Moskvu, uključujući napad na zračnu luku, kazalište, te postaju podzemne željeznice. Najmanje 38 ljudi poginulo je 2010. kad su dvije bombašice samoubojice detonirale bombe na prepunim stanicama moskovskog metroa. Više od 330 ljudi, od kojih su pola bila djeca, ubijeno je 2004. u Beslanu, gradu na jugu Rusije, nakon što je policija upala u školu u kojoj su islamistički militanti držali taoce. Slično se dogodilo 2002. godine, kad je 120 talaca ubijeno u moskovskom kazalištu Dubrovka. 

Napad koji se dogodio u ponedjeljak u Sankt Peterburgu podigao je razine sigurnosti i izvan ruskih granica, poput Pariza koji je uveo dodatne sigurnosne mjere.

>> Osveta za teroristički napad u Rusiji: Bombarderi nadlijeću Damask i gađaju položaje terorista

>> Napadnut je Putinov grad – odmazda će zasigurno biti brutalna

Komentara 10

ML
Mlakar
14:14 04.04.2017.

vecernji list pise "Napad koji se dogodio u ponedjeljak u Sankt Peterburgu podigao je razine sigurnosti i izvan ruskih granica, poput Pariza koji je uveo dodatne sigurnosne mjere." vecernji list ima pravo, jer rusija je u okruzenju neprijatnim susjedima kojii predstavljaju veliku opasnost za rusiju, Gruzija,cecenija,ukrajina,tadjikistan,kirgistan,uzbekistan,kazastan,turkmenistan,azerbedjan,dagistan,itd, a ako dodamo da joj se nato priblizio, onda nije cudno da rusija tako reagira kao ranjeni medvjed,sta ako ovi svi napadnu zajednorusiju ! bilo bi fer reci rusija ima pravo da se brani u siriju, a to sto pisu medije da skole i bolnice bombarduju to su fakenews,rusija ima tehnologiju da moze velikom preciznoscu da gadja neprijatelja

DU
Deleted user
14:35 04.04.2017.

Ispravak netočna navoda: napadač nije bio Kirgistanac nego Kirgiz. Nazivi srednjioazijskih država jesu Kirgistan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Afganistan, Pakistan itd., ali njihovi stanovnici zovu se Kirgizi, Kazasi. Uzbeci, Turkmeni, Afganci, Paki itd. Naime, nastavak "stan" znači "država". Dakle Kirgistan jee država Kirgiza itd.

ML
Mlakar
13:46 04.04.2017.

kirgizistanac,ako ,svi su oni isti sprzite sirijsku zemlju terorista..80.000 dobro naoruzanih sirijske " oporbe" pise vecernji list je vec preciznom ruskim bombardiranjem vec izbaceno sa stroja,ruska tehnologija ,i borba prsa u prsa sa teroristima je pokazala da rusi znaju dau da brane siriju od stranih intervencija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije