Naslovnica Vijesti Svijet

Rusija tvrdi da je meta napada hakera: 'Špijunirali su znanstvene i vojne ustanove'

"Okolnosti upućuju (...) na planirani napad koji su izveli stručnjaci", ističe, ne navodeći tko su mogući počinitelji.
30. srpnja 2016. u 23:22 4 komentara 413 prikaza
haker
Foto: ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Ruske obavještajne službe priopćile su u subotu da su otkrile "planirani" informatički napad čija je svrha bila špijunirati dvadesetak organizacija, pa tako i javnih agencija te vojne industrije.

haker Spriječio 300 cyber napada Zbog obitelji surađivao s FBI-jem: Hakeri su ga mrzili jer je čak i Anonymouse strpao iza rešetaka

Savezno vijeće za sigurnost (FSB), sljednik sovjetskog KGB-a, navodi u priopćenju da je otkrio slučajeve inficiranja štetnim programom "namijenjenim informatičkoj špijunaži mreža dvadesetak organizacija na ruskom teritoriju".

Ciljane organizacije su "vladina i upravna tijela, znanstvene i vojne ustanove, vojno-industrijska poduzeća i druge, iznimno važne infrastrukture", dodaje FSB.

"Okolnosti upućuju (...) na planirani napad koji su izveli stručnjaci", ističe, ne navodeći tko su mogući počinitelji.

Ruska obavještajna služba tvrdi da je virus poslan u običnom privitku uz elektroničku poštu koji je hakerima omogućio da uhvate podatkovni promet, prisluškuju telefonske razgovore, uključe kamere i mikrofone zaraženih uređaja, čak da znaju koje su tipke na tipkovnici bile aktivirane.

Vijest FSB-a dolazi u času kada američka Demokratska stranka sumnjiči Rusiju da je odgovorna za objavljivanje u javnosti elektroničke pošte koja je pokazala da je čelništvo stranke favoriziralo Hillary Clinton u odnosu na Berniea Sandersa za predsjedničkog kandidata. Kremlj je zanijekao svako upletanje.

>> Haker koji je u zatvor strpao najvećeg zviždača

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”