Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rodu Malenu polako napuštaju ptići, uskoro odlazi i Klepetan

Klepetanov je odlazak i za mene i za Malenu veoma stresan. Riječ je o ptici staroj više od 30 godina, pa je strah da se jednog proljeća neće vratiti iz godine u godinu sve veći, kazao je Stjepan Vokić
20. kolovoza 2013. u 19:55 0 komentara 258 prikaza
rode,malena,klepetan
Foto: Vedran Balen/VLM
Pogledajte galeriju 1/5

Približilo se vrijeme rastanka najpoznatijeg ljubavnog para u svijetu bijelih roda, Malene i Klepetana iz Brodskog Varoša. Četvero ptića već je odletjelo put Afrike, a Klepetan bi to trebao učiniti idućeg tjedna.

Zanimljivo je kako se ove godine po prvi put dogodilo da na 13.000 kilometara dug prema južnoj Africi male rode nisu krenule u isto vrijeme. Naime, mlada je ženka u roditeljskom gnijezdu ostala dva tjedna dulje od braće.

– Tri su se dečka nakon odlaska u prirodu još na dvije noći vratili i prespavali prije puta na jug te zatim nestali. Međutim, njihova se sestra nikako nije mogla odvojiti od majke. Spavala je s Malenom u gnijezdu, dok je Klepetan spavao na svojoj vikendici na školi – priča Stjepan Vokić, umirovljeni domar područne škole, koji već 20 godina skrbi o rodi slomljenog krila Malenoj. Rastanak od mlade rode bio je, kaže, veoma dirljiv. Kao nikada ranije, ujutro je sletjela s gnijezda na igralište i tražila jesti. Dok joj je Stipa nosio kantu s ribom, ona mu je došla doslovno u zagrljaj. Očito je bila svjesna kako tog dana zauvijek napušta svog hranitelja, kojem je bila jako privržena. I Malena je bila tužna, iako se proteklih dana krila od nje i na svoj joj način govorila "idi, vrijeme ti je". Uskoro će morati preboljeti još jedan rastanak, onaj s Klepetanom, kojeg dva prijatelja iz susjedstva već danima čekaju da zajedno krenu.

– Klepetanov je odlazak i za mene i za Malenu veoma stresan. Riječ je o ptici staroj više od 30 godina, pa je strah da se jednog proljeća neće vratiti iz godine u godinu sve veći – nastavlja Stipa, koji je svog ljubimca proteklih dana poslikao kako bi mu, za ne daj Bože, ostale barem fotografije za uspomenu. Klepetan će svoj oproštaj, kao i obično, najaviti cjelodnevnim klepetanjem. Malena će, pak, sa svojim dobrotvorom Stipom ostati u grijanoj garaži i strpljivo brojati dane do njegova povratka.

>>Malena, Klepetan i njihovi ptići ne bi na put, još su u gnijezdu

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.