Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJ RODA

Malena, Klepetan i njihovi ptići ne bi na put, još su u gnijezdu

rode,malena,klepetan
Vedran Balen/VLM
01.08.2013.
u 19:49

Možda im se pokvario vremenski sat, kaže Stipa Vokić, koji svoje ljubimce redovito opskrbljuje svježom ribom

Četvero ptića Malene i Klepetana nikako da napuste roditeljsko gnijezdo u na krovu područne škole u Brodskom Varošu. Potomci najpoznatijeg ljubavnog para roda na svijetu prijašnjih su godina put Afrike redovito odlazili 25. srpnja, no ove, čini se, još uvijek ne osjećaju da im je došlo vrijeme.

Možda je za sve "kriv" umirovljeni domar Stipa Vokić, koji svoje ljubimce redovito i obilato opskrbljuje svježom ribom, pa im se ne mili odlaziti iz utočišta koje im pružaju on i Malena, koja ih mazi i pazi.

– Nije mi jasno zašto ne odlaze. Rode uvijek znaju kada je vrijeme za odlazak, a kada za povratak. Možda im se pokvario vremenski sat. Ni rode iz susjedstva još nisu otišle – kaže Stipa.

Malena i Klepetan u zadnje vrijeme slabije daju jesti ptićima. Kada Stipa donese kantu s ribom, tjeraju ih kako bi ih prisilili da se nauče samostalnom životu u prirodi. Mlade rode iz gnijezda uvijek prvo odlete u Lonjsko polje gdje budu nekoliko tjedana, a onda sredinom kolovoza kreću na 13.000 kilometara dug put prema afričkom jugu. Na proputovanju obično još jednom navrate u Varoš da se pozdrave. Za razliku od Klepetana, mlade se rode nikada ne vraćaju kući.

– Ptićima je sada već dva mjeseca, zdravi su i jaki i ne bi trebali imati problema u letu. Trenutak kada zauvijek napuste gnijezdo meni uvijek natjera suze na oči. Ni Malenoj to nije lako proživjeti. Ona jadna zbog slomljenog krila ne može letjeti s njima, pa tih dana kao da plače – nastavlja Stipa, koji za svoje rode svaki dan mora osigurati šest do sedam kilograma ribe.

U proteklih jedanaest godina Malena i Klepetan na svijet su donijeli 46 mladih roda.

>> Malena i Klepetan jedanaesti put donijeli mlade na svijet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije