Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Velikoj Britaniji

Rođeno dijete s tri roditelja, otvorena etička pitanja: 'Imamo li pravo programirati živa bića?'

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
10.05.2023.
u 22:34

"Mi zapravo ne znamo što će se dogoditi sa sljedećom generacijom ako se radi o ženskom potomku jer znamo da se mitohondriji nasljeđuju putem majke", istaknuo je Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku

U Velikoj Britaniji rođeno je dijete s troje roditelja, odnosno s genskim materijalom triju osoba. To je moguće zbog tehnike zakonski odobrene samo u Velikog Britaniji, a koja roditeljima s rijetkim genetskim mutacijama omogućuje da imaju zdravu djecu. Iskorak u medicini predstavlja spas za roditelje, no otvorena su pojedina etička pitanja. 

"Britanski znanstvenici su se odlučili na ovaj iskorak i izglasali taj cijeli dio samo zbog jedne stvari: majka je donijela dovoljan broj dokaza kojima je uvjerila da zapravo ona nikada neće biti u poziciji da ima zdravu djecu", rekao je za Zimo Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku.

"Mi zapravo ne znamo što će se dogoditi sa sljedećom generacijom ako se radi o ženskom potomku jer znamo da se mitohondriji nasljeđuju putem majke", istaknuo je Primorac kao etički ključno pitanje.

Profesorica filozofije i bioetike Ivana Gregurić ističe: "Pitanje manipulacije genoma i izmjene ljudskog genoma u svrhu stvaranja poželjnog genetskog materijala. Imamo li pravo genetskim manipulacijama stvarati i programirati živa bića na ovakav način? Postavlja se pitanje tko je vlasnik naših genoma i tko će njime upravljati u budućnosti".

I Crkva i znanstvenici imaju istu dilemu. "To su eksperimenti o kojima treba razmišljati i gledati ne samo na konkretni ishod, nego i na buduće posljedice", rekao je Josip Bozanić, kardinal u miru.

VIDEO Vozač autobusa je bio nadrogiran? 'Vozio je 30 na sat, pa onda 100. Imao je svakakve ispade'

 

Komentara 9

ZU
Zurka
07:42 11.05.2023.

Kakve veze Crkva ima sa radjanjem, genima i znanoscu? Njihov posao je samo prodaja bajki..

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
07:08 11.05.2023.

Poučeni poviješću i ljudskim "napretkom sve nam je jasno. Dobro vidimo kud nas je "znanost" dovela.

ST
Stvarnost2
05:55 11.05.2023.

Netreba se mesati u posao Boga to nije dobro😳

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije