Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminula devetogodišnjakinja

Rodbina se oprašta od malene Marije: Spavaj, anđele naš

Ilustracija
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
16.01.2019.
u 09:55

Roditelji su cijelo vrijeme bili uz Mariju, vozili su se iza vozila hitne pomoći prema Zagrebu

Spavaj, anđele, Bog uzima samo najbolje”, samo je jedna od brojnih tužnih poruka kojima se ovih dana rodbina i prijatelji na društvenim mrežama opraštaju od prerano preminule devetogodišnje djevojčice Marije Radišić. Djevojčica anđeoskog lica pokopana je jučer na groblju Elezovac u Donjim Hamzićima u općini Čitluk. 
Kolone rodbine, prijatelja, poznanika jecajući su je ispratile na posljednji počinak. Prema riječima najbližih, Marija je bila uvijek nasmiješena djevojčica koja je unosila radost gdje god bi se pojavila.

Zimski odmor od škole

Posebno je voljela školu te se veselila povratku u drugo polugodište. Nažalost, njena klupa ostala je prazna. Marija se razboljela tijekom zimskog odmora, prije desetak dana. Prema riječima rodbine, dobila je vodene kozice koje je pratila temperatura. Situacija se zakomplicirala 12. siječnja kada je, kako neslužbeno doznajemo, dijete pregledala pedijatrica u privatnoj ordinaciji te posumnjala na sepsu, odnosno infekciju uzrokovanu stafilokokom. Svjesna težine zdravstvenog stanja djevojčice, pedijatrica ju je odmah po pregledu uputila na Kliniku za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. U kratkom roku djevojčica je stigla na ovu kliniku, gdje se krenulo s liječenjem. Njeno stanje već po dolasku u Mostar bilo je jako teško, da bi tijekom noći, unatoč terapiji, postajalo sve gore.

“Djevojčica M. R. (rođena 2010.) pregledana je u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar 12. siječnja 2019. u 20.45 sati. S obzirom na kliničku sliku i svu učinjenu raspoloživu laboratorijsku i aparaturnu dijagnostičku obradu, procjena je da je dijete lošeg općeg stanja sa svim parametrima septičnog zbivanja. Najvjerojatnije ishodište bile su vodene kozice komplicirane bakterijskom superinfekcijom kože i mekih česti. Odmah je započeta specifična antibiotska terapija uz ostalu simptomatsku i potpornu terapiju te je konzultiran i dežurni pedijatar i kirurg”, navodi se u priopćenju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ističu kako je zbog težine općeg stanja djeteta indicirana hospitalizacija i daljnji tretman u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti SKB Mostar. “Kako je uslijedilo izrazito pogoršanje disanja, dijete je zbog potrebe za strojnom ventilacijom premješteno u JIL Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar. 
Potom je uslijedio pokušaj transporta djeteta u veću kliničku ustanovu u Republici Hrvatskoj, radi mogućnosti pružanja bolje potpore u smislu veće šanse za preživljenjem. Nažalost, unatoč poduzetim opsežnim mjerama intenzivnog liječenja, dijete je preminulo”, zaključili su u priopćenju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar uputivši još jednom iskrenu i duboku sućut obitelji.

Šansa za preživljavanje

Kao što je već navedeno, djevojčica je u nedjelju oko 12 sati krenula vozilom hitne pomoći iz Mostara za Zagreb. U vozilu iza hitne putovali su roditelji djevojčice. No na autocesti između Splita i Zadra djevojčici se stanje pogoršalo, zbog čega se ekipa hitne pomoći zaputila prema najbližoj zdravstvenoj ustanovi, bolnici u Zadru. No, unatoč trudu liječnika, devetogodišnjakinja je oko 19 sati preminula. Djevojčica je u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu upućena zbog toga što ta ustanova ima najbolju jedinicu intenzivnog liječenja u RH i regiji.

Pogledajte i video s prosvjeda podrške liječnici u Metkoviću:

Komentara 1

MP
miroslav.petkovic.7564
11:07 16.01.2019.

Strava pa neupucuje se djevojcica tj pacijent sa kolima hitne pomoci na tako dugi put.To je trebalo napravit prije nedilju dana. a ne posljednji minut.Nije ni cudo doli medic sestra zavrsi skolu kazu za tri nedjelje. Nek joj je laka zemlja sta drugo kazat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije