Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rimac u tajno snimljenom razgovoru: Vinaru treba objasniti da su izbori i da ga se neće zaobići

Za svoje je usluge od Bašića i Stipića trebala primiti mito od 45.000 eura
30. kolovoza 2020. u 21:00 94 komentara 66906 prikaza
Knin: Josipa Rimac pokušala modno uskladiti tenisice i kaput
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Objasnit ćemo ovom vinaru da su izbori i da je važno da se to sada riješi. I da je njemu važno pozicionirati se i da ga se neće zaobići i zaboraviti, svašta nešto, i da to treba riješiti brzinom munje – kaže Josipa Rimac u jednom tajno snimljenom razgovoru koji je vodila s Draganom Stipićem u svibnju 2020., kojih desetak dana prije no što je s više drugih osoba uhićena u aferi Vjetroelektrane.

Ministar Malenica predstavio sustav e-propusnica za građane UKLJUČENI U ISTRAGU PROTIV RIMAC Malenica: Dvoje djelatnika više nisu članovi državne ispitne komisije

Pritisak na Abramovića

Stipić je desna ruka Milenka Bašića, a njih su dvojica šefovi tvrtke C.E.M.P. i glavni investitori u projekt vjetroelektrana Krš-Pađene. Njih su dvojica obuhvaćena istragom u aferi Vjetroelektrane, no nalaze se u BiH, gdje čekaju hoće li ih susjedna država izručiti Hrvatskoj. U međuvremenu je protiv njih te Josipe Rimac i Domagoja Validžića, pomoćnika ministra Tomislava Ćorića, prošli tjedan proširena istraga.

Validžića je Vlada odmah razriješila dužnosti, a njega se sumnjiči da je na nagovor Josipe Rimac pokušao pogodovati C.E.M.P.-u, odnosno srediti mu višu otkupnu cijenu struje. To je najprije radio preko HROTE-a, a kada mu to nije prošlo, pokušao je iskoristiti utjecaj koji je imao u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, u kojem je bio državni tajnik i pomoćnik ministra. S Josipom Rimac tazbinski je povezan, jer je njegova supruga Anita Validžić, koja je također obuhvaćena proširenjem istrage, rođakinja Josipe Rimac, koja u tajno snimljenim razgovorima Validžića naziva zetom, a iz tih razgovora jasno je da joj je jako stalo da se C.E.M.P.-u odobri što traži.

VIDEO Istražitelji su nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: "Kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna..."

C.E.M.P. je s HROTE-om imao ugovor o otkupu električne energije prema kojem imaju pravo na promjenjivi dio tarifne stavke koji se temelji na mjerljivom doprinosu lokalnoj zajednici. U tajno snimljenim razgovorima Stipić, Bašić i Rimac to zovu “domaćom komponentom”, a problem nastaje kada im HROTE ne želi promijeniti tarifu na temelju 180 milijuna kuna investicijskih troškova koje HROTE ne smatra mjerljivim doprinosom lokalnoj zajednici. Među tim troškovima su i oni koje Lager Bašić ima za najam nekoliko Mercedesa i Audija. Stoga im je iz HROTE-a poručeno da se na njihovo rješenje mogu žaliti, a o žalbi je trebalo odlučivati stručno povjerenstvo koje je imenovao Boris Abramović, direktor HROTE-a. I tu na scenu, kako se sumnja, stupaju Josipa Rimac i Validžić, koji rade pritisak na Abramovića da promijeni odluku HROTE-a u korist C.E.M.P.-a.

Ona od Bašića i Stipića dobiva njihovu korespondenciju s HROTE-om te je šalje Validžiću. S druge strane, ona svoje razgovore s Abramovićem prepričava Stipiću i Bašiću. Kaže im tako “da Abramović pokušava naći rješenje, ali da ništa ne može lomiti preko koljena jer ne želi neke negativne popratne promjene”. Njih dvojica od nje i dalje traže da na Abramovića radi pritisak, dok ona pak od Validžića traži da utječe na Abramovića. U ožujku Rimac šalje Validžiću poruku u kojoj kaže da je “prijatelj bio s Abramovićem pa je sada mnogo razumniji”.

Josipa Rimac TJEDNI PREGLED Ovi u USKOK-u nisu normalni. Budemo li zbog ovakvih stvari uhićivali, morat će privesti pola države

No ti pritisci na Abramovića nisu urodili plodom, jer Stipić i Bašić nisu dobili što su tražili pa oni opetovano traže od nje i Validžića da vide gdje je zapelo. Validžić ih savjetuje kako da napišu žalbu i što da napišu u njoj, a u jednom od tajno snimljenih razgovora Rimac kaže da je “bila na kavi i kako oni malo promišljaju”. Stipić ne razumije na koga ona misli pa je pita: “Tko?”

“Meni je to ponižavajuće”

Ona mu potom odgovara: “J..., dok ti skužiš, vrati se u zbilju. Znači bila sam danas s Domagojem, bila sam mu tu i sa šefom, promišljaju, znači, o tome da li stvarno vratiti ovome da ovaj ispravi sve ili da riješe u drugom stupnju, nisu još sto posto sigurni, ali promišljaju da zovnu ovog druga i da mu kažu da preispita svoje rješenje...” No kako se priča sa žalbom C.E.M.P.-a ne rješava kako je Bašić zamislio, on traži pomoć jedne osobe, koja za njega pokušava intervenirati kod državnog tajnika u Ministarstvu energetike. Tog državnog tajnika u međusobnim razgovorima Validžić i Rimac zovu vinarom, a kada joj Validžić kaže da je još netko intervenirao za Bašića, ona burno reagira. Šalje poruke Bašiću u kojima mu kaže da zna da on to pokušava riješiti te dodaje: “Meni je te ponižavajuće...”

Knin: Josipa Rimac pokušala modno uskladiti tenisice i kaput AFERA VJEROELEKTRANE Josipi Rimac produljen istražni zatvor za još dva mjeseca

Zbog toga šalje poruke i Stipiću, u kojima mu kaže “da su se z.... ako misle da netko drugi osim nje može riješiti tu situaciju”, a on je smiruje pokušavajući joj objasniti o čemu je točno riječ. Kako HROTE nije donio odluku kakvu je Bašić htio, Rimac i Validžić pokušavaju u Ministarstvu energetike ishodovati da im državni tajnik potpiše odluku koja bi išla u korist C.E.M.P-a.

U međusobnim razgovorima govore da je državi tajnik korektan i da će to napraviti, a Bašić stalno požuruje Josipu Rimac da to riješi kako je i obećala. No to se na kraju nije dogodilo jer je ona koncem svibnja uhićena te osumnjičena, među ostalim da je za svoje usluge od Bašića i Stipića trebala primiti mito od 45.000 eura. Ona je prošli tjedan iznosila obranu u USKOK-u, u kojoj je negirala da je počinila kazneno djelo te tvrdila da je samo htjela pomoći svojoj lokalnoj zajednici. 

r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • macor:

    Puna je drzava takvih kao ona. Sada netko drugi ili druga radi na onome na cemu je ona stala.

  • inot:

    ova je nekoga jako zakinula u vrhu hdzA,ne piše joj se dobro....lopine zna se

  • zvone02:

    mrcvare ovu primitivnu šupljaču koja jedino zna zavrtati žarulje uz cajke a svi su vidjeli u Otvorenom svađu dvojice "kumova" mafijaškog posla vezano za prijevaru zvanu alternativni izvori el. energije. ovakvim primitivnim pričama napaljuju glupavu svjetinu koja ne vidi na ... prikaži još! računima za el. energiju kako im energetska mafija svaki mjesec pljačka novac u iznosu 10,5 lp po potrošenom kwh el. energije. to je gori reket nego onaj koji uzima mafija.