Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ribolovci: Novi Zakon o ribarstvu nestručan je, nepravedan i loš!

Sportsko-rekreacijski ribolovci organizirat će potpisivanje peticije protiv Zakona o morskom ribarstvu kojim će se, kažu, ograničiti ili čak zabraniti sportski ribolov
06. siječnja 2010. u 13:28 19 komentara 37 prikaza
prosvjed ribara
Foto: Leo Ninčević/PIXELL

Zakon o morskom ribarstvu, koji je u izradi, nestručan je i loš! Tvrde sportsko-rekreacijski ribolovci koji su se jučer, unatoč kiši, okupili na splitskoj Matejušci kako bi zakonodavcu jasno poručili kako iz prijedloga Zakona iščitavaju nastojanje da se ograniči ili čak zabrani sporstko-rekreacijski ribolov.

Samo u prošloj godini, rekao je Aljoša Čakić, član Organizacijskog odbora prosvjeda, izdano je 30.000 dozvola za sportski i još toliko za rekreacijski ribolov pa je nedospustivo da se ta kategorija zakonom gura na rub legalnosti.

- Izašli smo na ulicu jer ne možemo više trpjeti nestručno i samovoljno upravlajnje Jadranskim morem - rekao je Marko Bartolino.

Konkretno, Hrvatski savez športsko-rekreacijskog ribolova smatra lošim ograničavanje ulova na pet kilograma, zabranu parangala, vođenje evidencije... Jako ih zabrinjava članak po kojemu ministar može propisati područja za športski i rekreacijski ribolov.

- Što ako ministar ne propiše? Zakon time ostavlja prostor ukidanje sportsko-rekreacijskog ribolova - ističe Bartolino.

Ivan Blažević, sportski ribolovac tvrdi da će novim Zakonomn jegova prava biti ukinuta. - Žele ograničiti uporabu podvodne puške. Zašto? Lovimo najveću jedinku u jatu, a koćarice kupe sve - kaže Blažević.

Na prosvjedu su govorili Anton Malger, iz Sindikata pomoraca i Nikša Kaleb, proslavljeni rukometaš i sam sportski ribolovac. Savez će organizirati potpisivanje peticije protiv Zakona o ribarstvu. Traže da i njih uključe u izradu.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • dobravila:

    A gdje su bili ti dični ribolovci kada su ribari prosvjedovali protiv Sporazuma o arbitraži ? Nitko od tih galamđija nije bio u Savudriji i sa ribarima na prosvjedu u Savudrijskoj vali ! Nitko ! A nije ih bilo niti ... prikaži još!iti u građanskoj inicijativi MORE je KOPNO !! Šutnja je bila njihov brand !! I sada bi galamili !Svašta !!

  • shq_controI:

    bože koja glupača ova \"dobravila\"... ljudima bez mozga trebalo bi zabraniti komentiranje, a pogotovo o temama o kojima nemaju pojma...

  • ceranac1:

    jedino nekužim što je sporno voditi evidenciju o izlasku na vodu i ulovu? Ribolovci na slatkim vodama to godinama rade i nije to ništa problematično!