Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk u školama

Ribić o Mariću: Riječ je o nedopustivoj manipulaciji činjenicama u kritičnom trenutku

Vilim Ribić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
28.11.2019.
u 10:51

– Kad bi Vlada sada išla na zabranu štrajka, stvorilo bi se veliko nezadovoljstvo kod štrajkaša. Ne bih rekao da se premijer Plenković ponaša neracionalno – kaže Viktor Gotovac

Prema postojećim propisima, Vlada nije obvezna prenijeti važenje osnovice na sve zaposlene u javnim službama ako sindikati odbiju potpisati Temeljni kolektivni ugovor. Ministar financija Zdravko Marić korektno je interpretirao propise, ne postoji obaveza prenošenja važenja osnovice na sve zaposlene, ali nema ni zabrane da se to učiniti, prokomentirao je Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih službenih i namještenika.

I dosad je bilo situacija da su pojedini sindikati odbijali potpisati Temeljni kolektivni ugovor ili su to učinili naknadno, nakon čega je Vlada visinu osnovice propisala svojom odlukom, pojašnjava Kuhar. Sindikat državnih službenika i namještenika najavio je da će potpisati dogovoreni kolektivni ugovor koji će se odnositi na 60 tisuća zaposlenih u državnoj upravi i državnim tijelima. Prava preostalih 170 tisuća zaposlenih u javnim službama proizlaze iz Temeljnog kolektivnog ugovora kojega bi, da bude u punoj primjeni, trebali potpisati reprezentativni sindikati, odnosno  sindikati koji zastupaju više od polovice zaposlenih u sustavu.

Slično tumačenje dao nam je i Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo Pravnog fakulteta Zagreb koji kaže da se povećanje plaća ne mora primijeniti na javne službe ako njihovi sindikati ne potpišu sporazum, no Vlada isto tako može donijeti jednostranu odluku o povećanju koje bi se odnosilo na sve zaposlene.

– Izjavom da neće biti povećanja plaća ni za koga u javnom sektoru ako prosvjetni sindikati ne potpišu sporazum ministar Marić daje signale da postoji mogućnost da Vlada također radikalizira svoju poziciju, kao što to čine sindikati – ističe Gotovac.

– Kad bi Vlada sada išla na zabranu štrajka, stvorilo bi se veliko nezadovoljstvo kod štrajkaša. Ne bih rekao da se premijer Plenković ponaša neracionalno – dodaje Gotovac.

Reagirao je i Vilim Ribić, glavni tajnik sindikata znanosti, koji ponešto drukčije tumači cijelu situaciju.

– Nisu točne konstatacije kako javnim službama prijeti nedobivanje veće osnovice, nastale nakon jučerašnje izjave ministra financija Marića o tome da se bez obrazovnih sindikata ne može potpisati Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama kojim bi osnovica plaće u 2020. godini rasla po principu 2 + 2 + 2 posto. Naime, čak i da do potpisivanja Dodatka TKU-u ne dođe (u varijanti u kojoj obrazovni sindikati ne prihvate posljednju ponudu Vlade o dodatku od 3 + 1 + 1 posto radi okončanja štrajka u prosvjeti pa samim time odluče odbiti potpisati i Dodatak TKU-u kako Vladi ne bi davali političke kredite), to nipošto ne znači da do povećanja osnovice u javnim službama neće doći. Tome je razlog činjenica da su državne službe potpisale Dodatak svom Temeljnom kolektivnom ugovoru u kojem se jamče ista ta prava, pa će ona po principu spojenih posuda vrijediti i za zaposlenike u javnim službama, kaže Ribić koji smatra da se dogovor sindikata državnih službenika automatski mora primijeniti i na njih.

Siniša Kuhar pak ističe da ovdje ipak ne postoji automatizam nego dobra volja Vlade.

Ribić nastavlja:

– Osnovica plaće za državne službenike rast će u 2020. godini, a samim time rast će i osnovica za javne službenike jer se ne može rad iste vrijednosti kod istog poslodavca (u ovom slučaju države), plaćati različito. Primjerice, u državnim službama neki službenik ima koeficijent 1,4; isti takav koeficijent neki drugi službenik ima u javnim službama. Tada to znači da je riječ o radu iste složenosti i iste vrijednosti. Kada bi postojale različite osnovice, onda bi to značilo da oni imaju različite plaće za isti rad, što je neodrživo u bilo kojem sudskom postupku.

Dakle, riječ je o nedopustivoj manipulaciji činjenicama u kritičnom trenutku u kojem ljudi na terenu moraju donijeti važnu odluku. Slične je prijetnje tadašnji ministar rada ponavljao u pregovorima o osnovici za 2017. godinu kada javni službenici također nisu htjeli potpisati izmjene TKU-a, jer su nas sve prevarili oko implementacije Sporazuma o osnovici iz 2009. godine. Tada su vrlo brzo u Vladi odustali od takvih ideja da razdvajaju osnovice državnih od osnovice javnih službenika. Ovo je očiti dokaz da se radi o lošim đacima, jer ništa nisu naučili iz tog prethodnog slučaja – navodi Ribić.

Komentara 22

Avatar Django
Django
11:08 28.11.2019.

Da sam ja Plenković, raspisao bih prijevremene izbore, pa neka vam Bero i Maras vode državu i daju plaće. Bolje niste ni zaslužili.

GI
giannimichelis
11:12 28.11.2019.

Lako za vaše veliko nezadovoljstvo, tko je nezadovoljan može dati otkaz i potražiti PRAVI posao u realnom sektoru, široka mu Irska i Njemačka koje vape za dostojanstvenim radnicima koji rade 3 sata na dan. Radna obvez odmah.

Avatar Centrum
Centrum
11:11 28.11.2019.

Stvarno su već naporni ovi sindikalni metuzalemi. Ribić je kontinuirano šef sindikata još od socijalizma. Ove je godine sustigao Staljina na čelu SSSR-a. Obojici je staž na šefovskom mjestu 29 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije