Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplje poslovanje

Ribarima i ratarima 130 mil. kuna potpora zbog rasta troškova

ribari
Duško Jaramaz/Pixsell
03.02.2022.
u 10:37

Kako bi se ublažio rast cijena u poljoprivrednoj proizvodnji te nadoknadio dio troškova nabave gnojiva, poljoprivrednicima s ukupno tri i više hektara jarih žitarica, soje, suncokreta, duhana, šećerne repe i krmnih kultura isplatilo bi se 80 milijuna kuna potpore za proljetnu sjetvu

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je dva programa potpore poljoprivrednicima i ribarima vrijedna 130 milijuna kuna. Riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir, stoga će se programi u sljedećim danima uputiti EK na komentar i odobravanje, priopćili su iz resornog ministarstva.

Kako bi se ublažio rast cijena u poljoprivrednoj proizvodnji te nadoknadio dio troškova nabave gnojiva, poljoprivrednicima s ukupno tri i više hektara jarih žitarica, soje, suncokreta, duhana, šećerne repe i krmnih kultura isplatilo bi se 80 milijuna kuna potpore za proljetnu sjetvu. Predviđa se da će gotovo 27 tisuća PG-a ostvariti tu potporu. Za ribare, uzgajivače i prerađivače u sektoru ribarstva osigurano je pak 50 milijuna kuna.

Ovoga je tjedna pak u postupak e-savjetovanja upućen je i prijedlog Programa potpore za poljoprivrednike s područja Sisačko-moslavačke županije vrijedan 6,5 milijuna kuna – pomoć u okviru nepovoljnih uvjeta uzrokovanih demografskim padom, koronakrizom i rastom cijena repromaterijala te u cilju osnaživanja poljoprivrednog sektora županije za koji će, očekuje se, 2429 PG-a ostvariti pravo na potporu.

U okviru dostupnih sredstava državnog proračuna, nastoje se iznaći potrebna sredstva i za stočare koji nisu uspjeli dobiti potporu putem programa pomoći vrijednog više od 170 milijuna kuna. Stočarima koji su zadovoljili uvjete, njih više od 12.000, sredstva su isplaćena žurno u prosincu i siječnju, naglasili su iz Ministarstva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije