Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzgoj ribe

Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

Cromaris
29.03.2019.
u 09:20

Uzgoj ribe nije lak posao, a uz sve veću potražnju za ribom, uzgoj ribe postaje posao budućnosti

Apetit za ribom se povećava iz dana u dan, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu. Dapače, prehrana milijardi ljudi u svijetu ovisi baš o ribi, a uzgoj ribe se smatra jednim od poslova budućnosti.

Riba je kao prehrambena namirnica popularna i zbog okusa, ali i zbog svojih hranjivih vrijednosti, što ju čini mnogo zdravijom od mesa: ima manje kalorija, bogata je proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje štite od kardiovaskularnih bolesti – ukratko sve što današnji liječ­nici i nutricionisti preporučuju. Prema podacima HGK, u Hrvatskoj se po stanovniku troši oko deset kilograma ribe godišnje, dok je prosjek na razini EU 20 kilograma.

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu FAO iz godine u godinu upozorava na stagnaciju ulova ribe u odnosu na rast stanovništva te ukazuje na važnost ma­rikulture. Certificirana i tehnološki napredna uzgajališta pružaju je kontroliranu sljedivost primarnih sirovina do finalnog proizvoda kojeg stavimo na stol.

Predivni lokaliteti sjevernog i srednjeg Jadrana idealna su sredina za kvalitetan i prirodan uzgoj na otvorenom moru, a upravo se od tamo Cromaris riba svakodnevno otprema diljem Hrvatske i Europe. Od sedam uzgajališta, dva su smještena u Istri (sjeverni Jadran), a preostalih pet u zadarskom akvatoriju (srednji Jadran).

Kontinuiranim planiranjem, provođe­njem, provjeravanjem i ocjenjivanjem učinkovitosti poduzetih aktivnosti unapređuje se učinkovitost sustava po načelima održivog razvoja, čime se šti­ti Jadransko more i osigurava vrhunska kvaliteta proizvoda.

Važna stavka u uzgoju ribe je sljedi­vost, i to sljedivost prema dobavlja­čima, interna sljedivost te sljedivost prema krajnjem korisniku tj. kupcu. Tako svi mogu znati cjelokupan proces uzgoja, od mrijesta, lokacije uzgojnog kaveza, hrane koju je konzumirala riba, temperaturnog režima od izlova do isporuke itd.

Sva Cromaris uzgajališta smještena su u prirodnom okruženju, daleko od naselja i industrijskih postrojenja. Iznimnost uzgojnih lokacija ogledava se i u činjenici da se sve nalaze unutar ili u neposrednoj blizini područja ekološke mreže koja ima cilj osigura­nje dugoročnog opstanka europskih najvrjednijih i najugroženijih vrsta i staništa. Upravo iz tog razloga poseb­na briga je posvećena zaštiti okoliša.

Potvrda Cromaris kvalitete su brojni certifikati (HACCP, ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, FSSC, IFS, Glo­balG.A.P., Friend of the Sea, BRC, Kosher, Izvorno hrvatsko, EU Organic, Naturland, Bio Siegel, Agriculture Biologique) te kada kupite Cromaris svježu ribu možete biti potpuno sigur­ni da je ona odličan izbor za vas i vaše najmilije.

Sadržaj omogućio Cromaris

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije