Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.08.2014. u 12:00

Paradoksalno je da dok Turska klizi u islamizam, Iran lagano postaje modernije društvo

Šteta, baš šteta što Turska napušta Atatürkov model. Jer baš u ovom kritičnom razdoblju za Bliski istok, kad su muslimanske države premrežene radikalnim islamistima koji uništavaju kulturu, tradiciju i državnost jedne po jedne zemlje, ovom dijelu svijeta nedostaje vođa Atatürkova tipa.

Dakle musliman, sekularist i lider koji bi cijelu regiju odveo na put biznisa, poštovanja ljudskih prava, prava manjina i laganog odvajanja religije od države. Pobjedom Erdoğana na turskim predsjedničkim izborima gasi se Atatürkova ideja moderne muslimanske zemlje, ali i nada da bi ta zemlja mogla biti zaštitnik mira u regiji. Ovih sam dana razgovarao s uglednom turskom književnicom Ece Temelkuran, koja mi je rekla da pripadnici ISIL-a slobodno ulaze i izlaze iz njihove zemlje. Pripadnici jedne od najgorih organizacija u ljudskoj povijesti u Erdoğanovoj Turskoj imaju status slobodnih građana.

Cijeli se svijet zgraža nad divljaštvom ISIL-ovaca koji razapinju ljude i žive ih zakapaju, a odnos Erdoğana prema tim skupinama i dalje je blagonaklon. No Turska i sama sada ulazi u nemirno razdoblje, i tek će se vidjeti kako će vojska, koja je jamac sekularnosti, procijeniti situaciju i hoće li reagirati. Novi turski sultan želi biti na vlasti do 2023. i proslaviti 100. obljetnicu Republike. Ali upitno je hoće li, ostane li do tada na vlasti, Turska i dalje biti republika. Ili će postati kalifat. I paradoks – dok Turska ubrzano postaje islamistička, u Iranu se društvo, pod vlašću klerika Rohanija, lagano modernizira.

>>Ece Temelkuran: Pobijedi li Erdoğan, pred Turskom su dramatične promjene

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar bosanac1951
bosanac1951
20:28 12.08.2014.

Nikada Erdogan neće biti kao Ataturk, otac moderne Turske...Vidjeće turci kako će tek sada Erdogan ponašati kada ima sve instrumente u svojim rukama...Loše je to i za susjedne zemlje....I onda Turska hoće u EU....teško će se to i ostvariti...........

ER
Erazmo
12:20 12.08.2014.

Ovo nije definitivno dobro za mir u regiji i šire.Nadam se da će ga SAD i EU spriječiti da se miješa u "unutarnju politiku" bošnjačkim muslimana.Ako pruža zaštitu teroristima ISIL-a,onda se i NATO mora" umiješati"!!!

AT
Atanazije
16:35 12.08.2014.

Je je, vidjeli smo kako Turci uživaju pod Erdoganom na prosvjedima u Istanbulu. Ostalo je sve ionako zabrađena sirotinja koja živi kao u srednjem vijeku. Sve istočno od obalnog pojasa je drugi svijet, gdje se živi zaostalo u svakom smislu. Procvat gospodarstva je privid, obični ljudi od toga nemaju puno. Bosanci ovdje izmišljaju svašta, nek se malo prošetaju po turskim mahalama, pa će im prisjesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije